SUSRET SA ETNO-KULTUROM I TRADICIJOM VOJVOĐANSKIH RUMUNA KOJE ČUVAJU NJIHOV IDENTITET NA OVIM PROSTORIMA

Blago iz bakine škrinje

Narodna nošnja Rumuna u Vojvodini naziv je izložbe iz digitalnog fonda Zavoda za kulturu vojvođnskih Rumuna, koja je nedavno bila postavljena u Kulturnom centru Zrenjanina. Slike, originalni delovi rumunske nošnje iz različitih istorijskih perioda i njeni prikazi na lutkama, posuđe, predmeti koji su se upotrebljavali u domćinstvima pre više od stotinu godina, tkanine svedoci su bogate tradicije.
Na otvaranju izložbe predstavljena je i rumunska kuhinja, a prednjačio je kolač koji je za ovu priliku umesila Vioara Subu iz Ečke. Ona je sa mnogo ljubavi govorila o rumunskom kulturnom nasleđu kao čuvaru identiteta tog naroda na ovim prostorima. Izložene su i fotografije rumunskih nošnji iz Malog Torka, Velikog Torka, Ečke, Jankov Mosta, Sutjeske, Nikolinaca, Banatskog Novog Sela, Glogonja, Dolova, Lokvi, Kuštilja, Uzdina, Ruskog Sela, Kleka i Ovče. Organizator postavke bio je Zavod za kulturu vojvođnskih Rumuna, u saradnji sa Kulturnim centrom, voditeljka Akica Dostanić.
– Narodna nošnja je jedna od kulturnih formi svakog naroda, deo istorije i postojanja nacije – rekla je Kamelija Bugar iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna. – U slučaju Rumuna, narodna nošnja je jedna od prekretnica kada je u pitanju identitet kulturnih vrednosti. Kreiranje nošnje počelo je od sirovina proizvedenih u seoskim domaćinstvima, ali je vremenom evaulirala, što danas predstavlja istinsko majstorstvo, kako u proizvodnji, tako i u tkanim vezovima.


Stoga je ideja bila podsećanje kako je narodna nošnja Rumuna izgledala nekada i kakva je danas. Da bi se cilj ostvario nisu zaslužni samo poslenici Zavoda, već i brojni saradnici koji su istražili kovčege svojih baka i prabaka i predstavili veru naroda i ljubav prema svemu što je lepo, čisto i uzbudljivo. Neke od ovih nošnji i predmeta ne nalaze se samo po škrinjama i kovčezima vojvođanskih Rumuna i ne predstavljaju samo eksponate iz prošlosti, već i svakodnevicu življenja, posebno o verskim praznicima, venčanjima i porodičnim okupljanjima…
O značaju etno nasleđa, posebno ovog koje je sačuvano i na fotografijama, govorio i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna Todor Ursu, koji je otvorio izložbu, dok je pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanina Vladimir Đurić podsetio na multietničnost, multikulturlnost i multikonfesionalnost naše sredine i višedecenijsku saradnju ustanove u kojoj je zaposlen radi predstavljanja i promociji ovog bogatstva u celini.
– Ovde su izložene sjajne fotografije narodnih nošnji Rumuna iz celog Banata. – reko je Todor Ursu. – Osim toga, imamo drage gošće iz Torka, Uzdina i iz Ečke koje su nam donele nošnje da bismo mogli da ih vidimo i uživo. Smatramo da je to deo naše tradicije, našeg kulturnog nasleđa, ali i deo naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Dojna Bute iz Udruženja žena „Banaćanke” iz Torka, naivna slikarka Ileana Oalđe iz Uzdina i Vioara Subu iz Ečke predstavile su eksponate iz sela u kojima žive. To bogastvo je sačinjeno od veoma sličnog i vrlo različitog. U Vojvodini je 28 naroda i nacinalnih manjina, odnosno etničkih grupa, osam religija i više od dvadeset jezika…
Otvaranje izložbe su obogatili poletnim pesmama članovi Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina kojim diriguje mr Senka Milisavljević. Ovaj hor je proglašen za najbolji i za Apsolutnog pobednika 8. regionalnog festivala horova dece i mladih FEDEHO 2019, održaanog od 15. do 18. maja, u Dečjem kulturom centru Beograda, u konkurenciji 20 horova.

  • UNIKATI
    – Ponosimo se našom narodnom nošnjojm, sve su rađene ručno, čak se i platno kod nas nekada tkalo, pa tek onda vezlo – priča Ileana Oalđo. – Odeća je različita za devojčice, devojke, verenice, udate žene, babe… I svaka je različita, od natikača, do marame, svaka je unikat, sa različitim šarama. Sve su jako bogate narodnim šarama, imamo lepe, otvorene boje, mi u Uzdinu posebno volimo šareno. Ovde su lutke za koje šijem nošnje od 1987. godine. To je ono čega se sećam iz detinjstva, deca na ljuljašci, krštenje, prelo, svadba…

  • ŠARENO NA RADOST
    Rumunska narodna nošnja je šarena, poput šara na leptirima, boje su jasne i izrazito naglašene, motivi razigrani, na radost. To je još upečatljivije na belom tkanom platnu. Takva je i obuća, prijatna za nošenje, najčešće sa motivima cveća. Jedne takve, šarene, poput cvetova u bašti u kojoj smo sedeli jednog letnjeg popodneva, kakve već dugo čuvam, poklonila mi je u nekadašnjim Begejcima – Torku mama moje drugarice Ileane Ursu kod koje sam odlazila sa koleginicama iz redakcije lista „Zrenjanin” i u čijoj je kući bilo uvek dovoljno prostora, gostoprimstva i topline za prijatelje, ali i za putnike namernike. I to je karakteristika naših prijatelja Rumuna koje krasi i smisao za humor, radinost i toleranciju.

B. JAJIĆ