SUSRET VINOGRADARA U TARAŠU – TRADICIJA KOJA SE PRENOSI NA MLADE

Vinograd zahteva svakodevnu dozu rada, brige i pažnje

Ovu godinu karakteriše hladno proleće, sa padavinama, tako da je vegetacija u vinogradima krenula sa zakašnjenjem. Kako se takvo vreme zadržalo i kada je počelo pupoljenje, porast je bio nešto slabiji, što je i normalno kada su takvi vremenski uslovi. U vreme cvetanja nekih sorti ni temperatura, takođe, nije bila odgovarajuća i tek nakon cvetanja je vreme počelo da pogoduje vinogradima. A onda, opet hladno, mnogo padavina, a ponegde i grad i to će se sve odraziti na dalji razvoj vinove loze.
Ovako o vremenskim uslovima ovogodišnje proizvodnje grožđa govori ekspert za vinovu lozu profesor dr Đorđe Paprić, nekadašnji profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, uvek rado viđen gost na svakom susretu vinogradara Vojvodine.

Manifestacija punoletna
Jedan od najstarijih susreta vojvođanskih vinogradara je organizovan u Tarašu, 17. avgusta, gde je prof. dr Paprić održao predavanje u Lovačkom domu, o aktuelnostima u vinogradarstvu, a potom, zajedno sa njima, proverio kako napreduje loza u pojedinim vinogradima. Za 18. Susret vinogradara Vojvodine u Tarašu, čiji je organizator Udruženje „Taraški vinogradi”, za posetu su odabrani vinogradi Saše Tolmača, predsednika Udruženja i Slobodana Marovca, sekretara i dugogodišnjeg člana.
– Previsoke temperature u ovo doba godine, takođe, ne odgovaraju vinogradima – ističe dr Paprić. – Ukoliko temperature budu umerenije, a kiša pravovremena, rod će biti bolji. Suše prate vinogradarstvo već nekoliko poslednjih godina i znamo da većina vinogradara nije rešila problem navodnjavanja. A svaki vid navodnjavanja je bolji nego nikakav.
Ekspert vinogradarstva je, ipak, optimista. U vinogradu, kako kaže, nikad nije idealno i uvek može nešto da se popravi, da se doradi i osigura za narednu.

Koraci ka unapređenju vinogradarstva
Kako kažu ovi ljubitelji vinogradarstva, druženje sa kolegama iz drugih gradova i regija, kao i izlaganje i učešće na manifestacijama su dragoceni. Njihovi vinogradi nisu vrhunski, ali se trude da unaprede proizvodnju, a to je jedan od osnovnih ciljeva Udruženja vinogradara „Taraški vinogradi”. Tako kod nekih sorti „treba ove godine očekivati lošiju proizvodnju, ali to ne znači da se ne može dostići neki normalan prinos tokom sledeće”.
Vinograd zahteva punu pažnju tokom cele godine, ne propušta a da ne skrene pažnju prof. dr Paprić. Tako smo imali priliku da vidimo kako izgleda vinograd u kojem se radi svakodnevno, jer uvek ima ponešto, a kako je u onom u koji se svraća samo povremeno.
Osamnaestom Susretu vinogradara Vojvodine u Tarašu su prisustvovali predstavnici udruženja vinogradara iz susednih i drugih mesta, kao i vinari i zaštitari.
Udruženje vinogradara „Taraški vinogradi” je aktivno učestvovalo u nedelju, 18. avgusta, na obeležavanju seoske slave „Preobraženja Gospodnjeg”.

  • APSOLUTNI POBEDNIK – VINO PRIJATELjA
    Udruženje vinogradara „Taraški vinogradi” se ponosi što je crveni „kaberne sovinjon” : Vino prijatelja – Kočmaroš i Tolmač iz Taraša apsolutni pobednik manifestacije „Najbolje vino Banata 2019”, a čije je finale bilo 1. marta u Kulturnom centru Zrenjanina.

Tekst i foto Branka Jajić