SVET U NAŠIMA: TIJANA TITIN, DESET GODINA SA KISTOM U BERLINU

Na talasu čarolija iz Sao Paola

  • Umetnica koja poslednjih godina radi i kao gostujući docent na katedri za umetnost u kineskom gradu Hangžu priseća se svojih početaka i prvih kontakata sa umetnošću

08 - 1b Tijana 2Nakon deset godina provedenih u Berlinu, Tijana Titin prvi put je došla na duži odmor u rodni Zrenjanin. Otkako je, novembra 2006, raspakovala kofere u Nemačkoj prestonici, nije bilo mnogo vremena za dokolicu. Postidplomske studije slikarstva na berlinskom Univerzitetu umetnosti (UdK), u klasi profesora Burkharda Helda, završila je u roku, a zatim su usledile godine borbe za mesto pod zubatim suncem tržišta umetničkih dela.
Nekadašnja učenica Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” i prva dobitnica ugledne nagrade „Mali princ” koja se dodeljuje studentima novosadske Akademije umetnosti, naša sagovornica zaokružila je deceniju života u umetničkoj prestonici Evrope još jednim značajnim priznanjem: nedavno joj je dodeljena nagrada Fondacije „Doroteja Konviarc” (Dorothea Konwiarz). A 16. jula u istoimenoj berlinskoj galeriji otvorena je njena reprezentativna izložba.
Tijana je diplomirala na novosadskoj Akademiji u klasi Dušana Todorovića, a profesorka crtanja bila joj je Branka Janković.

A. BJELOGRLIĆ

Opširnije u štampanom izdanju