HOĆE LI POSKUPLjENjE SVINjA DATI „VETAR U LEĐA” STOČARIMA

Za Banaćane mala vajda
Poskupljenje „žive vage” svinja, u nekim slučajevima i za sto procenata, neće biti naročit impuls za individualne stočare. Ocenu o tome daje Melenčanin Dragomir Davidov Čutura, jedan od retkih preostalih samostalnih krupnih tovljača svinja u srednjem Banatu.
– U ponedeljak, 1. avgusta, isporučio sam lep broj utovljenih svinja i nešto krmača „Mrkšićevim salašima” i klanici „Cicvarić” u Sferinu. Sa njima tradicionalno sarađujem. Cena je dobra: 200 dinara po kilogramu (plus PDV) za svinje i 180 dinara za krmače. To je za 40 dinara više nego pre dve – tri nedelje, a za 70 dinara bolje nego u aprilu i maju. U odnosu na cene koju su postizali sitniji proizvođači sadašnja cena je duplirana – kaže Dragomir Davidov.
Na pitanje imaju li klaničari novca za brzu isplatu, Davidov nudi zanimljiv odgovor.
– Naravno da imaju! Bojeći se novog skoka cena, plaćaju kešom! Kao da su ga negde imali sakrivenog! Korektniji su i u isporukama premiksa i ostalog repromaterijala… Mislim da cene neće dalje skakati, pošto cena kukuruza koja je do pre par nedelja bila 16, pa skočila na 22 i 23 dinara – sada miruje, a moguće je da će opasti.

M. Stojin
Opširnije u štampanom izdanju