SUMIRAN UČINAK ŽETVE U SREDNjEM BANATU

Pšenica nije izneverila žetaoce
Prosečan prinos pšenice u srednjem Banatu ove godine je 6,5 tona po hektaru, čime je dostignut lanjski prinos – najbolji svih vremena. Ukupna proizvodnja pšenice u okrugu je 320.116 tona.
Kvalitet pšenice je samo za nijansu slabiji od lanjskog, sa prosečnom hektolitarskom masom od 77,5 kilograma i relativno visokim sadržajem proteina. Time su, srećom, demantovane loše prognoze koje su se mogle čuti u drugoj polovini juna i početkom jula, posle nevremena sa gradom i olujom. Ipak da nevremena nije bilo, prosečan prinos bio bi za 200 do 250 kilograma po hektaru veći – čime bi bio postignut novi rekord.
Kako vele u Regionalnoj privrednoj komori u Zrenjaninu, najviši prinosi zabeleženi su u opštinama Sečanj i Žitište: 8,2, odnosno sedam, a najslabiji u Novom Bečeju – 4,9 tona po hektaru. Na području Zrenjanina i Nove Crnje prosek je 6,2 tone po hektaru.
Dobar je i prinos ozimog ječma. Sa 12.695 hektara dobijeno je u proseku – 5,9 tona po jedinici površine. Jari ječam požnjeven je sa 435 hektara, uz prosečan prinos težak 5,5 tone po hektaru. Na 1.350 hektara pod uljanom repicom ostvaren je prinos od 2,6 tona po jedinici površine.

M. S-n.