SVETSKI DAN BORBE PROTIV MOŽDANOG UDARA: Prva tri sata najbitnija

Odeljenje neurologije u Opštoj bolnici Zrenjanin se bavi primarnim lečenjem i prevencijom akutnog moždanog udara. U okviru Odeljenja neurologije u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ postoji Jedinica za moždani udar, korz koju je od 2016. godine do sada prošlo 726 ležećih pacijenata. Od tog broja je bilo 214 ležećih pacijenta i date su dve trombolitičke terapije.

-Trombolitička terapija razbija krvni ugrušak, i veoma je važno da se pacijent priključi na nju što pre posle pojave prvih simptoma: smetnje govora, utrnutost polovine lica ili dela tela, vrtoglavica, nestabilnost, glavobolja. Nakon ovih simptoma, od velikog značaja je pacijenta što pre odvesti lekaru, kako bi mogao biti lečen na adekvatan način, a idealni uslovi su u prva tri sata od nastanka moždanog udara – upozorio je dr Dragan Derikrava, šef Jedinice za moždani udar.

Ova bolest ostavlja delimičnu ili trajnu invalidnost. Smatra se da 20-30 odsto pacijenata nakon lečenja zahteva pomoć drugog lica.

Postoje faktori rizika koji su urođeni, to su starosna dob, nasledni faktor, a statistika kaže da je ova bolest više zastupljena kod muške populacije. Oni faktori na koje donekle možemo uticati su hipertenzija, dijabetes, pušenje, alkoholizam, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, stres.

Svetski dan borbe protiv moždanog udara obeležava se sutra, 29. oktobra.

Opširnije u štampanom izdanju…
S.K.