SVETSKI DAN DIJABETESA: Šećerna bolest u ekspanziji

Društvo za borbu protiv dijabetesa i Apoteka Zrenjanin danas obeležili su današnji dan, Dan borbe protiv šećerne bolesti, tako što su zaposlenima i prolaznicima u gradskoj upravi merili nivo šećera u krvi i pritisak. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana protiv dijabetesa je „Pogled na dijabetes“, te je i kampanja usmerena na promociju značaja skrininga i njegovih komplikacija. 

_mg_4090

– Primećujem da ljudi ne znaju ni osnovno o šećernoj bolesti, ne znaju kako da preduprede niti kako da se leče od ove bolesti. Mediji imaju velikog udela u ovome što radimo i zahvalni smo na tome. Mi pokušavamo da ubedimo ljude da se pregledaju, jer u srednjem Banatu oko 11.000, a brojke će se samo povećavati. Gojaznost i nezdrav način života su najveći uzroci ove bolesti, te se treba truditi da jedemo što jednostavniju hranu, ne kao kada je post, ali slično kao tada – objasnila je doktorka Jasmina Vujanov, članica Društva za borbu protiv šećerne bolesti. 

_mg_4080

Apoteka Zrenjanin se već tradicionalno priključuje akciji, i ove godine je donirala trakice za dijabetes. No, akcije promocije značaja skrininga biće nastavljene do kraja ove godine, a već sutra ove dve ustanove biće u Socijalnom. 

_mg_4094

S.K. 

FOTO: Jovan Drndak Njegović