SVETSKI DAN ISTORIJSKIH TEATARA U ZRENJANINU: „Evropska ruta istorijskih tetara na Trgu slobode“

Na dvanaest panoa je danas na Trgu slobode predstavljeno zrenjaninsko Narodno pozorište Toša Jovanović“. Izložbu naslovljenu Evropska ruta istorijskih teatara otvorili su, povodom Svetskog dana istorijskih teatara, predsednica Skupštine grada Ljuba Travica i direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski. Zrenjanin je na Jadranskom putu u okviru Evropkse rute, na kojem su i Beograd, Ljubljana, Sarajevo, Zagreb, Cetinje, Maribor, Šibenik, Hvar, Rijeka i Sombor.

– Ovo je najlepši način promocije kulture, Evropski put, Jadranski put i naše pozorište “Toša Jovanović” koje svima nama služi na čast i mislim da je velika stvar naći se na ovom putu, a da jednog dana i Evropa, odnosno svet dođu kod nas – rekla je, između ostalog, Ljubica Travica.

Prema rečima Ivana Francuskog, reč je o istorijskom pokušaju evropskih pozorišta da se organizuju i da se obeleži ono što je značajno, kako među samim objektima, tako i u istoriji teatara.

– Među 120 pozorišta iz Evrope smo i mi, svrstani u deo Jadranskog puta, kao što su i pozorišta iz Beograda, Novog Sada i Sombora – podsetio je Francuski. – Naše Pozorište jedno je od najstarijih i najlepših na Balkanu i mi smo na to ponosni. Važno je i turistima koji dolaze u naš grad prikazati naše pozorište, a mi svakako radimo na novim predstavama i uskoro nas očekuje i rekonstrukcija zgrade.

Na „Evropskoj ruti istorijskih teatara“, koja obuhvata zemlje jugoistočne Evrope, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ je od 2015. godine. Njen koordinator je Udruženje istorijskih tetara Evrope, povezujući ljude iz cele Evrope koji vode istorijska pozorišta i sve one koji brinu o ovom posebnom vidu evropske kulturne baštine.

B.Jajić

J. Njegović Drndak

istorijski teatri2