SVETSKI DAN OBOLELIH OD RAKA: Snažan zagrljaj leči svakodnevno

Prvog marta naš sugrađanin Ilija Novaković biće zdrav dečak. Tada će biti tačno pet godina kako se leči mališan kome je maligna bolest dijagnostikovana u prvom mesecu života. Njegov osmeh je bio najglasniji i odjekivao je najsnažnije u subotu, 15. februara, na Međunarodni dan dece obolele od raka, na platou ispred zrenjaninske Biblioteke, gde je organizovan program podrške najmlađima koji se bore, zajedno sa roditeljima, lekarima, prijateljima i humanim ljudima protiv podmukle bolesti.

 

Mali heroj Ilija i njegovi roditelji su primer ne samo kako se bori, već i kako se bolest pobeđuje. I kako život može da bude ispunjen vedrinama, iako je često vezan za bolnicu. Podrška malim bolesnicima je dragocena, pogotovo ako dolazi od dece koja su izlečena, od roditelja koji su prošli sa svojom decom sve faze bolesti i svojim ljubavlju, brigom i požrtvovanošću najviše doprineli ozdravljenju.

– Ovde smo da bismo podržali i decu i roditelje, da bismo zajedno pokazali da se vredi boriti i da je najveća radost imati zdravo dete. To ćemo, nadamo se, moći da kažemo uskoro, 1. mart je blizu – kaže Gojko Novaković, Ilijin tata.

Ilijina mama Dijana podseća da je lečenje počelo blagovremeno, odmah nakon što je bolest dijagnostifikovana, kao i da su sada kontrole šestomesečne.

– Naš Ilija se leči na Institutu za majku i dete u Beogradu. Dr Danka Redžić i dr Đokić su naše uzdanice, sve je pod budnim okom lekara i verujemo da ćemo zajedno pobediti bolest – kaže Dijana.

„Mnogo je važno zagrliti snažno“ – moto je ovogodišnje kampanje povodom Dana dece obolele od raka. Važno je to činiti svakodnevno, ne samo kada je reč o deci i bolesti. Zagrljaj leči, dokazala je nauka. Samo što se neki plaše zagrljaja.

Zgrljaj sa Milenom Marković, koja je pre šest godina izgubila petogodišnjeg sina Miloša uvek je jednako potresan i bolan.

Podrška je i Milenina majka Marija. Kaže da je Milena došla iz noćne smene iz „Drekslermajera”. Ona je jedna od pokretača akcija NURDOR-a u Zrenjaninu, zajedno sa grupom roditelja. Nažalost Miloševa sudbina je zadesila i Marka Ilovaču, Minu Mukušin, Anđelu…

Da ne bude tako bore se lekari, roditelji i deca u celom svetu. Zrenjanin je jedan od tridesetak gradova u Srbiji koji već šestu godinu za redom na simboličan način podržava kampanju. Inicijator je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, čiji su volonteri i u našem gradu.

Tačno u 13 časova su u subotu put neba puštena su dva balona u obliku srca na kojima je ispisan „zagrljaj“. Prethodnih godina je bilo više balona a ove, kao i lane, to nije bilo moguće zbog nestašice helijuma koji je neophodan u medicini.

– Grad Zrenjanin u kontinuitetu pruža podršku NURDOR-u i deci oboleloj od raka. Naša deca moraju da putuju i moraju da budu tokom lečenja smeštena u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Zato je veliki uspeh izgradnja ovih pet roditeljskih kuća.  – ističe pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Kako je informisala Jelena Đorđević Perc, volonterka NURDOR-a i koordinatorka akcije, tokom 16 godina su uložena značajna sredstvau opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u moderan medicinsku opremu, a samo prošle godine, posebno kroz kampanju „Pruži korak“, u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i više od 60 donatora, sakupljeno je pola miliona evra za novu roditeljsku kuću u Beogradu. Ovog 15. februara sakupljan je novac za još jednu Roditeljsku kuću u našem glavnom gradu.

U programu u Zrenjaninu su učestvovali Luka Reves – učenik petog razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, Hor „Sanjalice”, TO teatar škola glume i lutkarstva, Miljan Vuković – glumac. Bojana Grujin je bila voditeljka.

Tekst i foto Branka Jajić