SEDMI FESTIVAL KOBASICA I RAKIJE U BELOM BLATU: Kobasice, čvarci i domaća peciva planuli očas

Ko jednom proba beloblatske kobasice, ne odustaje od ponovnog dolaska. Stoga je i kolona vozila ispred ovog sela u nedelju, 16. februara, bila višekilometarska. I niko nije krenuo u „rikverc“, iako su pojedini vozači čekali i više od dva sata.

Miris zimskih đakonija i sunčan i topao februrski dan probudili su potrebu za putovanjem baš u Belo Blato, mnogonacionalno mesto sa oko 1.000 stanovnika na sedmi Festival kobasice i domaće rakije.

Niko pouzdano ne zna, ali je, po našoj proceni u Belom Blatu bilo više od 15.000 gostiju. A kobasica – to, zaista, niko ne zna – bilo ih je na svakom koraku, sušenih, pečenih, u pripremi za punjenje, u kantama i lavorima, a najviše na stolovima koji su se brzo praznili. Planuli su očas i slanina, pečenica, pršuta, čvarci, razne vrste sireva, pogačica sa sirom i čvarcima, kolači sa ludajom, kiflice sa pekmezom, kao i rakija, belo, crveno i roze vino, med i pčelinji proizvodi…

Oni koji su uranili, a među njima je bilo najviše planinara koji su došli peške iz Zrenjanina, mogli su da probaju i krvavicu.

Kada se krompir peče sa kobasicom, to je poseban ukus. Zato domaćini nisu mogli da se napeku ovog specijaliteta, a za beloblastki paprikaš se tražio bon više, šta košta, da košta… Pa sve to uz domaći kiseli kupus i vruću cipovku.

Posetioci ali i izlagači došli su iz zemlje i iz inostranstva – Mađarske, Rumunije i Slovenije.

Za naj kobasicu je bilo prijavljeno 57 ekipa. Svaka je dobila iste namirnice, mleveno svinjsko meso, so, biber, papriku, creva za punjenje. A šta je ko još dodao, ostaje tajna.

Turističko-gastronomsku manifestaciju u Belom Blatu otvorio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave. Da bi manifestacija uspela pobrinuli su se i mnogobrojni volonteri iz Belog Blata i Crvenog krsta u Zrenjaninu.

Kobasicijadusu pre sedam godina pokrenuli seoska Mesna zajednica i meštani.

Tekst i foto Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju…