SVETSKO PRVENSTVO U KUVANJU ČOBANSKOG PAPRIKAŠA: Prva tri mesta Melenčanima

Velibor Kukin, Biljana Popov i Jelica Bibin, svo troje iz Melenaca, osvojili su prva tri mesta na Svetskom prvenstvu u kuvanju čobanskog ovčijeg paprikaša, održanom danas u šumarku kod Banje Rusanda u Melencima. Ovo je odlučila komisija u kojoj su bili iskusni kulinari: Saša Dujin, Darko Keverašan, Srđan Cigulov, šef kuhinje Banje Rusanda Radivoj Mavrenski i poznati hemičar do Miroslav Kukučka, koji je pre petnaestak godina isporučio opremu za eko-česmu u centru sela. Takmičenje se svake godine održava u vreme praznika u narodu poznatom kao Duhovi – dan silaska Svetog duha na apostole – šezdeset dana po Uskrsu.

Bez izuzetka svo troje kažu da tajne i ima i nema. Pravila su poznata, treba imati kvalitetno meso od ne suviše stare i teške ovce, zatim strpljenja i ljubavi i želje da se sačuva lepa tradicija.

Prvoplasirani je nagrađen LED televizorom, darom melenčke firme „Eko gradnja“, drugoplasiranoj sleduje relaksaciona masaža u Rusandi,  trećeplasiranoj večera u pečenjari „Bob“ u Melencima.

Na takmičenju u spravljanju specijaliteta čiji su sastojci samo ovčije meso, so, crni i beli luk nadmetale su se 23 ekipe, a ukupan broj učesnika bio je 43 – za deset više nego prošle godine.

U jutarnjim satima održana je svečana duhovska liturgija koju su vodili sveštenici Jovan Veselinov, Radivoj Bunul i Miroslav Stanković. Kumovi slave bili su Ivica i Zorica Novoseljački sa decom Željanom, Ljiljanom i Ilijom, a ove dužnosti za 2020. godinu prihvatila se Ivana Udicki.

– Zadovoljni smo ovogodišnim takmičenjem i manifestacijama koje su ga pratile. Mi aktivisti Saveta Mesne zajednice uz sponzore i kolektiv Rusande, na čelu sa direktorkom doktorkom Zoricom Ćulibrk, uložili smo veliki napor da se nivo takmičenje održi, o čemu svedoči i veći broj učesnika nego prošle godine, što nije bilo lako budući da je takmičenje fijakerskih zaprega, ranije redovno, već nekoliko godina izostalo – kratko komentariše Veselin Frajić, predsednik Saveta Mesne zajednice.

Među zapaženijim štandovima bili su oni kompanija Ogrev i Keramika Jovanović. Nezavisnog sindikata Policije, Saveza penzionera i PUPS-a.

Od široj javnosti poznatijih ličnosti tu su bili Budimir Jovanović sa gostima prof. dr Draganom Slovićem i mr Goranom Ilićem, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Vasa Stojšin, renomirani stočar Dragomir Davidov Čutura i poljoprivrednik Živa Đurić.

Gosti manifestacije bili su i narodna poslanica Stanislava Janošević, pokrajinski poslanik Darko Bađok i veći broj funkcionera lokalne samouprave, sveštena lica i predstavnici Vojske Srbije.

Sinoć je na Bibićevom trgu nastupila estradna zvezda Mira Škorić, a večeras Marko Bulat i KUD „Коlo“ Меlenci.

M. S-n.

Foto: Jovan Njegovič Drndak