TAKMIČENjE VUČNIH KONjA: Prva banatska „Štraparijada” održana Česteregu

Brdski riđani iz krajiškog zavičaja na delu

  • Umeće vladanja snažnim konjima prikazalo je osamnaest ekipa

Na stadionu Fudbalskog kluba „Napredak” u Četeregu je pre nekoliko nedelja održana prva banatska „Štaparijada”, takmičenje vučnih konja u izvlačenju balvana. Pred oko dve hiljade gostiju iz Srbije i Republike Srpske, umeće vladanja snažnim, velikim konjima, brdskim riđanima, prikazalo je osamnaest ekipa iz Čačka, Valjeva, Kraljeva, Rume, Budisave i drugih mesta, a učestvovalo je četrdesetak vrhunskih grla.
Pored udruženja „Podgrmeč”, „Kraljevina Srbija”, „Teslićani opštine Žitište” i „Ratkovčani Vojvodine”, jedan je od glavnih inspiratora dovođenja štapara u rodni Čestereg je i Dušan Bogić, predsednik Udruženja Kozarčana u Banatu.
– Želja da očuvamo tradiciju i nostalgija za zavičajem motivisali su nas da ovo uradimo. Većina ovdašnjih ljudi u Banat je preseljena posle Drugog svetskog rata iz bosanske Krajine, okoline Ključa, Petrovca, Glamoča i Bihaća. Mnogo naših predaka u tom kraju radilo je po šumama težak posao izvlačenja trupaca. Sve nam je ostalo u pričama, a s obzirom na to da u Republici Srpskoj mnogi redovno prisustvuju tamošnjim poznatim štraparijadama, odlučili smo da takmičenje organizujemo u ravnici – objašnjava Bogić.
Manifestaciju je otvorio pokrajinski poslanik Igor Salak, zahvalivši se organizatorima Dušku Kočalki i Marku Gligiću, koji su uložili veliku energiju da se događaj organizuje. Prisutnima su se obratili i Radomir Kukobat, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima u AP Vojvodini, kao i Slobodan Kačar, osvajač zlatne olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji u boksu i najbolji sportista Jugoslavije. U Česteregu nema konja za izvlačenje drva, ali se za negovanje ovakve tradicije zna odavno, pa su zbog toga Gligić i Kočalka odlučili da od ove godine Čestereg svakog aprila bude domaćin štraparima.
Z. D.