TEHNIČKA ŠKOLA ISPRATILA JOŠ JEDNU GENERACIJU VREDNIH ĐAKA

Sa diplomom kreću na put znanja

U ovom trenutku, osećanja su mi pomešana – drago mi je što sam diplomirao a, opet, ostavljam za sobom četiri godine provedene u ovoj školi, sa svojim četvrtim jedan (mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje) i profesorima koji su za nas imali strpljenja. Bili su divni. Kuda dalje? Fakultet tehničkih nauka, zanima me animacija u inženjerstvu – rekao je Mateja Tomaš pošto je na svečanoj sednici nastavničkog veća proglašen za učenika generacije i jedini dobio diplomu „Vuk Stefanović Karadžić”.
Prema aktelnim preporukama zbog korona virusa, svečana sednica održana je 15. juna u dvorištu škole, a predsedavali su joj Đorđe Klać, direktor, njegovi pomoćnici Tatjana Perc i Mario Hajdu i školski psiholog Dragana Crnjanski.
Po četovorogodišnjem programu, školu je upisao 121 učenik (od toga 30 devojčica) i 46 na trogodišnjem usmerenju (četiri učenice). Maturiralo je u junu 95 učenika na četvorogodišnjem, i 25 na trogodišnjem usmerenju. Najbolja ocena razreda je vrlo dobar, a nju je zaslužilo četvrto četiri sa ocenom 3,68.
Tako je, put znanja i rada ispraćena generacija 2020/2021. Ona nastavlja tradiciju obrazovanja mladih stručnjaka – tehničkog kadra, koja u gradu na Begeju postoji od 1933. godine kada je osnovana stručna škola u tadašnjem Petrovgradu. Sadašnje ime nosi od 1994. godine.
Zrenjanin je dobio još jednu dobru generaciju mladih tehničara. Među njima su tehničari drumskog saobraćaja, za kompjutrsko konstruisanje, za kompjutersko upravljanje, vozači motornih vozila, rukovaoci postrojenjima za dobijanje nafte i gasa… Znanja i veštine stekli su u savremeno opremljenoj obrazovnoj ustanovi koja je, uprkos krizi zbog korona virusa, zahvaljujući donacijama i sopstvenom trudu, unapredila nastavu i uključila đake u dualno obrazovanje.

 • REČ DIREKTORA ĐORĐA KLAĆA
  Ostvarite svoje želje i postanite dobri ljudi
  – Drago mi je da je epidemiološka situacija u zemlji dozvolila da posle skoro godinu dana održimo uživo sednicu nastavničkog veća. Svaka generacija maturanata je posebna, na svoj način. Ova generacija je zajedno sa celim svetom doživela nesvakidašnje iskustvo. Doživeli smo da nam svakodnevne slobode budu nedostupne. Nadam se da ćemo, svi zajedno, izaći iz ovih čudnih vremena odgovorniji prema slobodi koju daje zdravlje. Sve ove godine koje su proveli u Tehničkoj školi, protekle su u radu, naporima, smehu, suzama, usponima, padovima… Baš kako i treba da bude, svakim danom bivali su sve odrasliji. Profesori i svi mi zaposleni u školi, trudili smo se da im pomognemo da još malo porastu. A raste se ceo život. Ovog trenutka uzimaju kompase, mape života i živote u svoje ruke. Neki od njih će se školovati dalje, neki će se zaposliti… Siguran sam da će se svi oni ostvariti u svim sferama života. Neke od alata za koračanje u budućnost stekli su i u ovoj školi – ostali su u sposobnosti da zauvek uče. Želimo im da postanu sve ono što hoće i mogu da budu. Ali, pre svega, da budu pošteni i dobri ljudi. Sada je na njima da svet načine boljim mestom za svoju i sledeće generacije.

 

 • POHVALjENI UČENICI ZA ODLIČAN USPEH I VLADANjE
  Ponos generacije
  IV-1 Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, odeljenjski starešina Tatjana Perc;
  Andrej Golić, Andrija Jeličić, Mateja Tomaš – vukovac i đak generacije.
  IV-2 Tehničar za kompjutersko upravljanje, odeljenjski starešina Dejan Dimitrijević;
  Gordana Bošnjak – prvo mesto na republičkom takmičenju u džudou,
  Marko Golušin, Jovan Zec, Ivan Jerkov, Luka Čobanov.
  IV-4 Tehničar drumskog saobraćaja, odeljenjski starešina Dragoslav Mijić;
  Marija Đukić, Dragana Kolarov, Marija Milenković, Željana Sovilj i Nikola Marić – osvojio je 3. mesto na republičkom takmičenju u plivanju.
  IV-5 Tehničar drumskog saobraćaja, odeljenjski starešina Jelena Vavan;
  Željko Ivetić, Mina Lončarev, Tajana Sekulić.
  III-7 Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa, odelj. starešina Ilija Arnautović;
  Miloš Mitrašinović.
  III-6 Vozač motornih vozila, odeljenjski starešina Živojin Petrović;
  IV-3 Mašinski tehničar motornih vozila, odeljenski starešina Zoran Simin.

Milena Bečejac

Fotografije: Foto studio „AVALA” i Jovan Njegović Drndak