TOAMNA ÎN GRĂDINA ILEANEI BALOŞ DIN TORAC

„Florile leagă sufletul omului de tot ce e frumos“

Ileana Baloş din Torac este pensionară şi, neavând cu ce să se ocupe după pensionare, a decis să împrospăteze spaţiul unde trăieşte împreună cu mama ei. Are o curte mare, ţărănească, care este aranjată cu multă dragoste faţă de totul ce este frumos. Despre dragostea pentru flori, Ileana spune:
„Am zis că poate este puţin, dar principalul este să fie frumos. Foarte mult îmi plac florile. Când fac o plimbare prin curtea mea cu flori, mă simt liniştită, relaxată. Peste vară e foarte prielnic când ieşi în curte şi stai la răcoare şi vezi atâtea culori şi vietate, care te bucură. Imediat dispar gândurile negative. Acuma sunt actuale florile de toamnă. Din primăvară, de la primii ghiocei, până toamna târziu, când rămâne doar trestia, eu mă ocup de ele.
Floarea mea preferată este muşcata. Muşcata este o plantă cunoscută şi răspândită. Ea se cultivă atât pentru decorul interioarelor, ferestrelor, cât şi al grădinilor pe perioada de vară. Datorită infloririi este o floare populară, mult îndrăgită şi cultivată şi este mai rezistentă la căldură. Îmi place apoi şi salvia, pentru că nu este atât de pretenţioasă. Cândva am avut şi 100 de trandafiri, dar necesită foarte multă muncă şi i-am îndepărtat, aşa că acum am doar unul. Peste vară am în curte în jur de 30 de sorte de flori, printre care sunt de exemplu ficuşi, filadendronuri, asparaguşi, „telefoane“ şi multe alte flori de grădină şi de ghiveci. Florile trebuie îngrijite cu mare atenţie, mai greu este iarna, când trebuie exact să ai grijă care flori rezistă la temperaturi mai scăzute, iar care nu. Violetele africane sunt obligatoriu în ferestrele mele peste iarnă. Materialul săditor îl procur de la piaţa din Torac şi Zrenianin. Am şi multe flori, care când se usucă, se pot folosi în bucătărie în formă de condimente şi ciaiuri, precum origano, lavanda, menta, melisa, etc. Acuma de curând am sădit „faţa omului“, dar mai mult îmi place floarea „Cameleon“. Este vorba despre o floare care îşi schimbă culoarea la soare în roz şi se întinde pe pământ, acoperindu-i suprafaţa. În timpul iernii dispare şi la primăvară din nou creşte. Brazii, pe care îi am, la Crăciun îi împodobesc şi arată foarte frumos. În spatele curţii mele se află şi un spaţiu frumos cu apă, unde vara vin răţe şi lebede, aşa că ambientul este unul miraculos.
Îmi place şi stilul etno, pentru că am avut şi multe lucruri bătrâne, împreună cu doamna Kata le-am vopsit şi le-am aranjat în curte. Mai am în plan să fac la vara viitoare o cameră în stilul etno. O gradină cu flori este un mod minunat de a ieşi afară şi de a înfrumuseţa curtea casei tale. Iţi va spori frumuseţea casei şi, florile pot fi tăiate şi aduse în casă pentru un aranjament vesel.
Florin Rașa