TRANSPARENTNOST U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA SREDNJEG BANATA SVE MANJA

„Skliznule” su sa lanjskih pozicija

Analizom sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama, kao i podataka drugih organa, šestu godinu zaredom jedinice lokalne samouprave (JLS) rangiraju se na osnovu indeksa transparentnosti, odnosno otvorenosti i dostupnosti podataka javnosti. Opštine se ocenjuju u oblastima: javne nabavke, slobodan pristup informacijama, budžet, informator o radu, javna preduzeća i javne ustanove, jedinica lokalne samouprave i građani, javne rasprave i konkursi, Skupština i Veće i po još 14 indikatora svrstanih u kategoriju „ostalo”.
Transparentnost Srbije publikovalo je indeks transparentnosti lokalnih samouprava i formirana je rang lista. Među 145 opština i gradova u Srbiji koji su obuhvaćeni istraživanjem, u Srednjobanatskom okrugu najbolju poziciju zauzima Zrenjanin koji se našao na 24. mestu sa 57 poena. To je značajan pad u odnosu na 2020. godinu, kada je naš grad bio 10. sa 63 poena. Novi Bečej se, sa istim brojem poena kao i prošle godine (45), plasirao na 77. mesto (tri stepenice niže nego lane). Žitište se spustilo za 22 pozicije, pa se ove godine sa 40 poena nalazi na 103. mestu. Sečanj (33) ima poen manje nego lane, ali je pao za devet mesta i sada je 134. na listi. Na samom kraju, kao najnetransparentnija u Okrugu, ali i u državi, nalazi se Nova Crnja koja se plasirala na 139. mesto.
Kako se u studiji navodi, kao i do sada, jedini aspekt transparentnosti gde su JLS veoma dobro ocenjene je u oblasti Skupština i Veća. Zrenjanin je tu, uz Kragujevac, Vranje i Novi Sad ocenjen sa 14 poena, dok je maksimalnih 15 dobio samo Sombor. Najveći napredak, ocenjuju istraživači, postignut je u domenu javnih preduzeća i institucija. Ističu da su rezultati bolji i transparentnost veća u onim oblastima u kojima zakon eksplicitno propisuje obavezu objavljivanja informacija i sankcije za njeno kršenje (tipičan primer su javne nabavke).
J. Šormaz

Foto: NMR info