TRIBINA O PIJAĆOJ VODI U ZRENjANINU, PIĆEMO VODU DOBROG KVALITETA, PO PROPISANIM STANDARDIMA

Fabrika kreće pre praznika rada

  • Do kraja aprila biće okončani građevinski radovi i montirana oprema, a izvesno vreme proćiće do postizanja zahtevanih parametara. Voda mora da poskupi, razmišlja se o progresivnoj ceni – zavisno od utroška

Do kraja aprila koncern „Zilio” završiće građevinske radove i montirati opremu za prečišćavanje pijaće vode na Mihajlovačkom drumu. Posle toga uslediće neizbežan proces uhodavanja, grubog i finog podešavanja količine, protoka, pritiska i sastava vode, unutar zadatih parametara iz Ugovora o pružanju usluge prečišćavanja vode za piće, potpisanog sa italijanskim partnerom. Zadata količina vode je šest i po miliona kubnih metara, a proizvodna cena je 28 evrocenti po kubnom metru. Cena za građane će, razume se, biti viša, a nije isključeno da će cena biti „stepenovana”, pa bi građani prvih, recimo, pet kubnih metara plaćali po jednoj ceni, a potrošnju preko toga po višim, moguće takođe graduisanim cenama. Lično, ne mislim mnogo o rokovima. Kao inženjeru, jasno mi je da građevinski i montažerski završetak jedne složene fabrike na podrazumeva odmah i postizanje zadatih parametara.
Ovim rečima je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, diplomirani inženjer elektrotehnike Ivan Dević, najavio predstojeću etapu rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu. Ocena je data na tribini posvećenoj izgradnji „fabrike vode” održanoj u ponedeljak u Kulturnom centru Zrenjanina, sa Miroslavom Samardžićem kao moderatorom.

Marin Stojin

Opširnije u štampanom izdanju