U CENTRU ZRENjANINA SUGRAĐANI USKRAĆENI ZA, NEKADA DOSTUPAN, BESPLATAN INTERNET

Umreženi, ali 15 minuta

Zrenjaninci danas nemaju besplatan neograničeni internet u centru grada, nasuprot mnogim drugim stanovnicima u Srbiji. U pešačkoj zoni moguće je „nakačiti” se na signal iz nekog od kafića ili SBB zonu, s tim da taj provajder omogućuje besplatan „wi-fi” samo 15 minuta „u cugu”.
Nekada je stvar bila drugačija. Svima onima, koji pokušavaju da se povežu sa nekim od mnogobojnih signala koji su tobože otvoreni za korišćenje korisnicima, poznato je da „Open zon”, koji je ranije održavao „Beotelnet Zrenjanin”, sada je samo ime na spisku signala na mobilnim uređajima ili tabletima i laptopovima. Godinama već nije održavan, a kako je za naš list rekao vlasnik „Beotelneta Zrenjanin” Ivan Cigulov, a taj bežični internet je njegova kompanija građanima omogućila bez bilo čije pomoći.
– Mi smo pokrenuli taj projekat i održavali smo ga neko vreme, ali jednostavno, sada to radimo samo kada imamo vremena za to, što nije često – priznao je Cigulov.
Ipak, žiteljima na Bagljašu je situaciju olakšala omladina Socijalističke partije Srbije, koja već godinama omogućava besplatno korišćenje interneta, i to bez ikakvih šifri, korisničkih imena i drugih peripetija. Sve što treba da uradite jeste da sačekate nekoliko sekundi da se portal Omladine otvori i kada se pojavi na ekranu zastava i promo SPS-a, možete da surfujete netom koliko želite ili imate vremena, budući da je taj signal koristan i onima koji čekaju prevoz za Novi Sad ili gradski autobus na autobuskom stajalištu u tom naselju.
– Još 2012. godine, omladina SPS-a obezbedila je besplatan Internet za stanovnike Bagljaša. Pristupno mesto je postavljeno iznad MZ „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković”. Domet Interneta je u opsegu oko 200 metara, odnosno do lokacije gde se nalaze fontana i Tržni centar (TC) na Bagljašu. Ovo smo uradili najviše zbog građana i omladine, kako bi u slobodnom vremenu mogli da pročitaju vesti sa interneta, kontaktiraju prijatelje, rođake i druge osobe na društvenim mrežama. Svi građani u okolini TC Bagljaš mogu slobodno da se besplatno konektuju na internet mrežu omladine SPS-a – ispričao je za list „Zrenjanin” Marko Štiklica, predsednik mladih socijalista u Zrenjaninu.

S. K.