U KLEKU JE NEDAVNO ODRŽAN PETI „SUSRET DEČJEG FOLKLORA BANATA I REPUBLIKE SRPSKE”

Most ljubavi i saradnje bratskih naroda

Osnovna delatnost i ideja svakog društva koje se bavi folklorom jeste da baštini tradiciju svog naroda pesmom, igrom i šarolikošću nošnji raznih podneblja. Ništa manje važan segment jeste i održavanje koncerata i druženje sa prijateljima iz raznih krajeva, posebno bratskih, najbližih.
U Kleku nadomak Zrenjanina nedavno je održan peti „Susret dečjih folklora Banata i Republike Srpske”. Festival ima za cilj očuvanje kulturne tradicije i običaja i vraćanje sećanja na rodni kraj onima koji su ga napustili sticajem raznih okolnosti, kao i da podstakne mlade sa prostora Republike Srpske i Banata da kroz pesmu, igru i međusobno druženje steknu sebi nove prijatelje za budućnost.
Ljudi sa dva zavičaja neprestano tragaju za identitetom – stari se otima, a novi se ne da.

RASPEVANOST, RAZIGRANOST, MLADOST…
Neki od učesnika su prvi put nastupili na sceni klečanskog Doma kulture, a nekima je ona već dobro znana. Svi su bili na zajedničkom zadatku: da uvedu prisutne u uzbudljive prostore našeg nacionalnog bića, naravi i običaja i u tome su i uspeli.
Na samom početku nastupila su deca iz OŠ „Jovan Dučić” iz Kleka koja su otpevala pesmu „Dunje ranke”, a potom su govorili Mihajlo Providžalo, zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Klek, a u ime Grada Zrenjanina, pokrovitelja manifestacije, Milan Mrkšić, sekretar Skupštine grada.
– Veliko nam je zadovoljstvo što smo i ovog puta domaćini okupljanja mladih folkloraša iz Republike Srpske i Banata. Njihova raspevanost, razigranost i mladost daju polet i elan nama starijima da učinimo njihov život boljim, a budućnost svetlijom. Siguran sam da će njihov program koji su pripremili i ljubav koju prenose sagraditi još jedan most, most najveće ljubavi i saradnje između naše dve bratske republike – rekao je Milan Mrkšić.
Organizator manifestacije je Kulturno-umetničko društvo „Klek” iz Kleka uz podršku Mesne zajednice, mesnog odbora Asocijacije žena i OŠ „Jovan Dučić”.

ZDRUŽENO GOSTI I DOMAĆINI
U programu su nastupila Kulturno-umetnička društva: Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Sveti despot Stefan Lazarević”, Srebrenica i SKUD „Kravica”, Kravica – opština Bratunac, KUD „Hercegovina”, Petrovo Polje, KUD „Pionir”, Zrenjanin, KUD „Vlado Tomanović”, Sečanj, KUD „Bašaid”, KUD „Lala”, Ečka i domaćini, KUD „Klek”.
– Predstavili smo se igrama iz Belice i srpskim igrama iz Negotina koje je izvela starija grupa. Osim njih imamo najmlađu i srednju grupu, a društvo broji 60 članova – rekla je Branislava Rudan, iz KUD-a „Vlado Tomašević” iz Sečnja koji je stalni gost ovog okupljanja.
Na samom kraju prisutnima se obratila Biljana Ružić, predsednica KUD „Klek”, članica organizacionog odbora i sekretarka MZ Klek koja je uručila poklone i zahvalnice predstavnicima kulturno-umetničkih društava.
– Raduje me da smo uspeli da viziju pretočimo u stvarnost i da prenesemo emocije i pozitivnu energiju kroz igru i muziku. Zbližili smo se i podsetili na to da smo jedno i da nas mnogo toga povezuje u našoj zajedničkoj misiji da očuvamo identitet, kulturu i tradiciju. Posle svih nastupa ne postoje reči koje bi mogle da prenesu osećanja. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da budemo zajedno – domaćinima, učesnicima i prijateljima sa željom da nas zdravlje posluži da da Bog da se družimo i dogodine – poručila je Biljana Ružić.
Miroslava Malbaški

FOTO: IP MEDIJA 023