U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA: „Kako je Panta dospeo na kazan”

U velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina večeras u 20 časova biće prikazan film Marka Cvejića „Kako je Panta dospeo na kazan“. Ovaj filmski esej govori o dramatičnoj sudbini Nenada Pantića, alias Panta Šiklja Nafta, jednom od najpoznatijih vojvođanskih avangardnih muzičara i pesnika. Dokumentarna priča prikazuje položaj pojedinca u savremenom srpskom društvu, koje se još neuspešno bori sa neuspešnom tranzicijom. Režiju, montažu i produkciju potpisuje Marko Cvejić. Direktor fotografije je Aleksandar Kalezić. Snimatelj zvuka je Srđan Đuranović. Dizajn zvuka Luka Cvetko. Produkcija Mandragola film 2017.

Nakon ovog, biće večeras ponovo prikazan film Marka Cvejića „Radnička klasa odlazi u raj” čija je premijera bila sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina a čiji su proitagonisti Marija Keresteš, Milan Simić, Alfred Kelemen, Branislav Odžin, Jovica Berbakov i Mihalj Keresteš, naši sugrađani. Svi su ostali bez posla tokom tranzicije a radili su u zrenjaninskim fabrikama. Branislav Odžin je u međuvremenu preminuo.

Prema rečima Marka Cvejića, sličnu sudbina je zadesila radnike i u drugim zemljama regiona u kojima je bila tranzicija ali su u Srbiji posledice najdrastičnije. Dve godine je Cvejić, zajedno sa ekipom, pratio svakodnevicu ljudi čija je egzistencija ugrožena i koji su postali socijalni slučajevi. Priča je potresno svedočanstvo ne samo o godinam a tranzicije, već i o aktuelnom društvenom trenutku.

Ulaz je slobodan

B. Jajić