U LUKIĆEVU ODRŽAN ŠAHOVSKI TURNIR

Srđan Blagojević pobednik

U spomen-domu „Veljko Lukić Kurjak” u nedelju, 4. avgusta, okupilo se 24 šahista. Oni su se nadmetali na tradicionalnom, 12. turniru koji je, povodom slave sela organizovao šahovski klub Mladost iz Lukićeva.
– Igralo se po „švajcarskom sistemu”. To znači da nijedan igrač ne može da se sastane sa istim protivnikom dva puta. U svakom kolu, šahisti za protivnike imaju takmičare koji su im što bliže na tabeli po broju poena i posle svakog kola igrači moraju da imaju što izjednačeniji broj partija koje su odigrali belim i crnim figurama. Pobednik je onaj takmičar koji sakupi najviše poena – objasnio je Miladin Kandić, predsednik ŠK Mladost.
Pobednik ovogodišnjeg turnira je majstorski kandidat Srđan Blagojević iz Lukićeva, drugi je Zdravko Arsić iz Lazareva, dok je treće mesto osvojio Zdravko Vidović iz Lukićeva.
– Većina ljudi zna za titulu velemajstora, ali pre nego što šahista dođe do te titule, mora da pređe dug put. Igrač bez kategorije je najniže zvanje. Potom slede igrači četvrte, treće, druge i prve kategorije. Na kraju slede majstorski kandidat i majstor. Što se tiče međunarodnih titula, to su majstorski kandidat, FIDE majstor, međunarodni majstor i na kraju velemajstor – objasnio nam je Srđan Blagojević.
On je istakao da je za šah, kao za ostale sportove, potreban trening, da inteligencija jeste bitna, ali ne i presudna da bi se neko bavio šahom.
Ž. M.