U NEDELjU SU ODRŽANI IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANjINA – ODGOVORNOST ZA OBRAZOVANjE I KULTURU

Bez primedaba na tok izbornog procesa

Jedan manji broj pripadnika mađarske nacionalne manjine, iako je upisan u birački spisak za opšte izbore, nije se našao na posebnom biračkom spisku za izbore nacionalnih saveta. Odziv glasača je nešto manji nego 2010. i 2014. godine, zbog migracija u Mađarsku, Slovačku i zemlje zapadne Evrope i SAD.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina – treći po redu (prvi su održani 2010, a drugi 2014. godine) doneli su dosta promena. Izuzetak je najbrojnija, mađarska nacionalna manjina, gde i dalje dominiraju ljudi koji su bliski ili su i formalno članovi Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Kod slovačke i rumunske nacionalne manjine došlo je do stranačkog prekomponovanja: ljude bliske Ligi socijaldemokrata Vojvodine i Demokratskoj stranci uglavnom su zamenili članovi Srpske napredne stranke ili njoj bliski.
Kako saznajemo u Gradskoj upravi Zrenjanina, izborni proces protekao je u redu i miru. Izborni materijal je, nakon što su glasački listići prebrojani i zapisnici potpisani, prenet za Beograd, u Republičku izbornu komisiju, u ponedeljak oko četiri časa posle ponoći, pod nadzorom koordinatora, člana RIK-a Miloša Srećkovića.


Marin Stojin

Opširnije u štampanom izdanju