U PONEDELJAK NA BAGLJAŠU: Tribina protiv inicijative za promenu naziva grada

Zrenjaninski socijalni forum održaće tribinu protiv inicijative za promenu naziva grada u ponedeljak, 23. septembara, u 19 časova u bioskopskoj sali Mesnih zajednica „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković” na Bagljašu.

– Kapitalsti iz Zrenjanina pokušali su tokom 2018. da promene naziv grada bez saglasnosti njegovih stanovnika u čemu, zbog odlučnog otpora građana, nisu uspeli. Na inicijativu ZSF u novi Statut uvrštena je odredba po kojoj se inicijativa za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta ne može pokrenuti bez referenduma. U svojim kampanjama pristalice promene naziva ne biraju sredstva da omalovaže i kleveću heroje Narodnosolsobodičalke borbe i njen značaj – navodi se u saopštenju ZSF-a

Zrenjaninski socijalni forum objavio knjigu Antifašistička borba u Banatu 1941-1944. u kojoj su na sažet način prikazane osnovne činjenice iz vremena Drugog svetskog rata u našem kraju. Autor je Andrija Popović.

Pored istorijskog osvrta na banatski antifašizam na tribini će biti reči i o ideološkoj i političkoj suštini inicijative da se Zrenjaninu promeni naziv.

Uvodna izlaganja održaće Andrija Popović, istoričar i Miroslav Samardžić, politikolog. Na promociji će biti besplatno podeljeni primerci kjnjige.

L.Z.