GRAD NA BEGEJU CENTAR STRIPA: Jubilej zrenjaninskog „Stripolisa”

Festival stripa „Stripolis” posvećen devetoj umetnosti, čiji crno beli svet okuplja, inspiriše i privlači pažnju mnogih sugrađana, ali prevazilazi i okvire lokalne kulture proslavlja svoj jubilej. Sinoć je u Kulturnom centru otvoren 10. „Stripolis“ uz promociju novog broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa sa kojim je pre 11. godina i počeo jedan od najznačajnijih projekata Kulturnog centra Zrenjanina i stvoren prepoznatljiv kulturni brend Grada na Begeju.

Na otvaranju Festivala publici su se obratili mr Branko Đukić, autor projekta i urednik časopisa „Stripolis“ , Goran Marinković, direktor Kulturnog – organizator manifestacije i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika u ime Grada Zrenjanina – pokrovitelja Festivala

O značaju manifestacija, ali i samog stripa govorio je mr Branko Đukić, autor projekta.

– Poetika koju je iznedrio strip na ovim prostorima je zaista specifična i kao takva ostavila je snažan trag u mom slikarskom izrazu. Kao klinac uživao sam u mnogobrojnim strip izdanjima koja su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dosezala ogromne tiraže i formirala čitave generacije. Pre deset godina u saradnji sa Kulturnim centrom iz Zrenajnina pokrenuli smo časopis autorskog stripa koji izlazi jednom godišnje i donosi najzanimljivije radove ovakve vrste stripova autora iz celog sveta. Obilazeći festivale u svetu znao sam da nešto slično može da nikne i u Zrenjaninu. Mislim da smo za sve ovo vreme uspeli da pozicioniramo naš na značajno mesto na mapi svetskih strip dešavanja – istakao je Đukić

Prvog dana tradicionalno se odigrao maskembal – kosplej na kojem su većinom učestvovala deca iz predškolskih ustanova, ali i ne samo oni, već i odrasli koji su kreativni i raspoloženi da se igaraju na taj način. Program je vodio Miljan Vuković, glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Stevan Subić, strip autor, realizovao je „LiveArt” crtajući pred publikom jednog od najpoznatijih strip junaka, Konana Varvarina.

Iz daleke svemirske Galaksije na rođendanskoj proslavi su se pojavili i junaci legendarnog filma „Ratovi zvezda”, Dart Vejder i Čubaka sa kojima su se mnogobrojni posetioci fotografisali.

Pored njih izdavači iz cele zemlje predstavili su svoja najnovija strip izdanja, a upriličena je izložba posvećena legendarnom Yu-strip magazinu, prodaja knjiga, promocija izdavačkih kuća, predstavljanje zanatskih radionica koje svoj tematski rad temelje na izradi figurica istorijskih ličnosti i strip junaka, kao i radove (proizvode) inspirisane pop kulturom.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović