U SKUPŠTINI OPŠTINE SEČANJ IZGLASAN BUDžET ZA 2020. GODINU

Sve po meri SNS i SRS

Sednicu sečanjskog parlamenta, održanu 24. decembra, obeležila je rasprava o predlogu Odluke o opštinskom budžetu za 2020. godinu. Pozivu predsednika Arsena Plahina, da učestvuju u radu Skupštine, ni ovog puta nisu se odazvali odbornici grupe „Za bolji život svih građana Opštine Sečanj”. Shodno ovdašnjim političkim prilikama, planiranom trošenju budžeta za 2020. godinu (nešto većem od 570 miliona dinara), blagoslov nije dalo šest odbornika opozicione Socijalističke partije Srbije. Od njih 23 koliko ih broji Skupština, za budžet je glasalo svih 12 odbornika Srpske napredne stranke, kao i njih dvoje iz redova srpskih radikala. Istom većinom, kako je u prethodnih 27 zasedanja najčešće i bio slučaj, usvojene su i druge odluke predviđene dnevnim redom.

Bez razumevanja za sport i komunalce
Odbornici opozicionog SPS-a predložili su da se za pet miliona dinara smanji iznos predlogom budžeta predviđen za funkcionisanje Skupštine, Opštinskog veća i Kabineta predsednika Opštine (ukupno 44,85 miliona dinara). Imajući u vidu teško stanje u kom se nalaze, SPS je tražio da se ovdašnjim sportskim organizacijama i udruženjima u 2020. podrška sa 13 uveća na 18 miliona dinara.
– Polovina tog novca „išla” bi za konsolidaciju sportskih klubova, a 2,5 miliona za školovanje naših trenera i sudija. Uoči Skupštinskog zasedanja predsednik Opštine Predrag Rađenović rekao nam je da je amandman prihvatljiv, ali ga nije bilo na sednici da se za to i lično založi. Očekujemo ga da se oglasi i objasni svoj postupak – rekao je mr Milan Radovanović, predsednik odborničke grupe SPS-a negodujući što predlagač Odluke o budžetu, Opštinsko veće, odnosno njegov predstavnik, uoči izjašnjavanja odbornika, stranačkih istomišljenika, nije obrazložio razloge da se predlog socijalista odbije.
Na zasedanju, u utorak, 24. decembra, podršku većine odbornika nije dobio ni predlog socijalista da se subvencije Javnom komunalnom preduzeću „Sečanj” sa deset povećaju na 15 miliona dinara. Na taj način, tvrde odbornici, članovi SPS-a, komunalci bi bili u stanju da konačno ispune obaveze predviđene davno usvojenom Odlukom o grobljima i sahranama.

Baćina o bojkotu
Odbornici Vukašin Baćina, Ivana Trišić i Ivan Romanov, članovi grupe „Za bolji život svih građana opštine Sečanj” takođe imaju zamerke na sečanjski budžet. Umesto za govornicom, Baćina ih je javnosti predočio putem svoje Fejsbuk stranice.
– Bojkotujemo rad parlamenta jer su građani onemogućeni da vide i čuju kako lokalni šerifi troše njihov novac. Da je drugačije zar bi bilo moguće da i sada budžetom više para bude opredeljeno za reprezentaciju opštinara nego za davanja najsiromašnijim stanovnicima Sečnja i okoline – poručuje Baćina.

  • USKORO „ELEKTRONSKO” VOĐENjE SEDNICA I GLASANjE
    Mada neće biti u prilici da ih dugo koriste u svrhu zbog kojih su i kupljeni, osim ako za četiri meseca na izborima ponovo ne dobiju poverenje glasača, odbornicima su podeljeni tableti da probaju prednosti „elektronskih” sednica lokalnog parlamenta.
    – U saradnji sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat realizujemo projekat kojim je predviđeno renoviranje skupštinske sale, nabavka i ugradnja audio opreme, servera, softvera, kao i tablet računara za odbornike. Uz ekspertsku podršku i uspešnu edukaciju, elektronsko vođenje sednica, kao i elektronsko glasanje, omogući će nam veću efikasnost u radu, ali i uštede u odnosu na dosadašnji način funkcionisanja Skupštine – rekao je Arsen Plahin.

Z. Dedić