U SRPSKOM ITEBEJU NEDAVNO JE PO 13. PUT, U ORGANIZACIJI KLUBA ŽENA „VREDNE RUKE”, ODRŽANA MANIFESTACIJA „BANATSKA TESTIJADA”

U slavu testa i slasnog zalogaja
Svi učesnici i gosti su počašćeni ukusnim mekikama za koje je umešeno 60 kilograma testa u pekarama „Mrkšićevih salaša”… I sve se pojelo…

Šta bi sred plodnog Banata mogla da bude gastronomska kuhinja, a da u njoj nema raznih poslastica i jela od testa? To je teško i zamisliti. Od hleba, do rezanaca za supu, od uštipaka do čuvenih gomboca…
U slavu testa, bila je i „Banatska testijada”. Ovu, 13. po redu manifestaciju, organizovao je Klub žena „Vredne ruke”, a održana je nedavno u Srpskom Itebeju. Trajala je dva dana – u subotu, uz svečano otvaranje, učesnici su se takmičili u spremanju gomboca, pilećeg paprikaša sa knedlama, kao i u izboru najlepšeg štanda – onoga na kome je bilo najviše đakonija od testa, naravno.
– Imamo 20 članica i mnogo osvojenih pehara, skoro 80 sa raznih takmičenja, od Sokobanje do Frankfurta. Odlučile smo da naša gastronomska manifestacija, koju je podržao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, bude u znaku specijaliteta od testa, pa je tako obavezno da pileći paprikaš ima i knedle. Od brašna, pšeničnog, belog, crnog, kukuruznog… Uključili smo i najmlađe – za predškolce organizujemo radionicu „Mesim i ja”. Oni u tome uživaju, a uživamo i mi – rekla nam je Katinka Niković, predsednica Kluba žena koji je osnovan 2005. godine.

xx reportaza - 1 А mekike za dobrodoslicu

KUVANjE U HLADU KESTENOVA
Na otvaranju skupa u itebejskom parku, u hladu kestenova, učesnici i gosti uživali su u igri dečjih ansambala KUD-a „Zora”, osnovanog 1891. godine. O značaju ovakvih događaja govorila je Mirjana Novaković, direktorka Turističke organizacije Opštine Žitište, a Katinka Ninković je podelila zahvalnice svima koji su pomogli da se manifestacija, koju su posetili i Mitar Vučurević, predsednik Opštine Žitište i njegov zamenik Đorđe Žuža, održi.
Svi učesnici i gosti su počašćeni ukusnim mekikama za koje je umešeno 60 kilograma testa u pekarama „Mrkšićevih salaša”… I sve se pojelo, kaže Gordana Marinkov, iz ekipe koja ih je pekla.
Najraspoloženiji su bili mališani. Sa kuvarskim kapama i keceljama, došli su na radionicu „Mesim i ja”. Voda, brašno i mašta mogu da rade svašta. Pravili su i kiflice, ali i neke ukrase od testa. Naši leptirići, kako kaže Suzana Marinkov i dodaje da je za nju to najlepši deo manifestacije.

xx reportaza - 1 B kuvanje paprikasa

PAPRIKAŠ „NESTAO”, OSTALE SAMO KOSTI
Najviše je bilo ekipa koje su u dubokom hladu, uz po neko pivce, spremale pileći paprikaš. Branka Pavlović (Udruženje penzionera Ravni Topolovac) kaže da je bitno da je meso dobro, da je dobar odnos začina, a uz krompir, tu su i knedle od brašna.
Branislav Zarin, predsednik žirija, rekao nam je šta je najvažnije.
– Kod paprikaša smo ocenjivali boju skuvanog mesa, homogenost i ukus koji je presudan. Ideja jeste da svi imaju isto vremena za pripremu paprikaša – tri sata. Takmičari su spremali jelo od celog pileta, a u uzorku koji su predali na ocenjivanje morao je da bude batak, kako bismo videli da li je i kako skuvano meso – objašnjava Zarin.
Za čitaoce naših novina, evo još jednog saveta.
– Meso, luk i začine stavili smo odjednom i pustili da se krčka. Do sada smo osvajali nagrade za gulaš, a ovo je prva za pileći paprikaš. Mi smo iz KUD-a „Zora” i kad god se skupi društvo, mi se takmičimo na nekoj manifestaciji. Inače, sve se pojelo. Ostale su samo kosti – kažu Svetislav Nikolin i Imi Čileg.

xx reportaza - D stand altiva zena Vidovdan

KUĆICE OD TESTA…
– Štandovi su bili vrlo lepo ukrašeni, ali smo gledale ko se najviše potrudio da pripremi jela od testa – objašnjava Slavojka Josić, presednica žirija za izbor najmaštovitijeg štanda. Zato i ne čudi prva nagrada za Udruženje „Vidovdan”, kraj čijeg smo štanda zatekli Gospavu Čudbrilo.
Drugonagrađeni je štand penzionera iz Novog Itebeja. Ester Lacko, sekretarka Udruženja, kaže da su napravile tradicionalni kolač fontoš – pletenicu, kao i posebne rezance bez kojih ne može da se zamisli svatovska supa. „Mladost” iz Česterega imao je štand pun raznih pita.
Prava je šteta što je bilo malo takmičarki u spremanju gomboca. U ovim krajevima knedle sa šljivama, a u poslednje vreme i sa kajsijama i eurokremom, sve češće su na trpezi.
– Testo za gomboce ne sme da bude ni žilavo, ni tvrdo, ni previše gnjecavo. Mora da se topi u ustima kada se knedla zagrize, ne sme da se lepi u ustima. Takođe, prezle ili griz, moraju da budu lepo uprženi – savetuje Anica Vojnović, predsednica žirija za izbor najboljih knedli sa šljivama. – Za pripremu gomboca, krompir mora da se dobro skuva, onda se on izgnječi i u to se doda jedno jaje, vrlo malo masti – bolje nego ulje, malo soli i brašno, najbolje tip 400.
U Srpskom Itebeju, na manifestaciji na otvorenom, bilo je mnogo učesnika, ali i znatiželjnika. Sledeći dan bio je u znaku krofni i – druženja. Važno je testo i brašno od banatske pšenice.

xx reportaza - 1 E Organizatorke, Klub vredne ruke

 • PRAVIMO I PEKMEZ
  – Od naših domaćih šljiva, turgunjača, pravimo pekmez. Za to smo se registrovale i kvalitet se kontroliše. To je bilo pre dve godine, osvajale smo i nagrade, i pekmez je vrlo tražen, a ukus svi hvale. Imamo kod našeg kluba mali šljivik – kaže Katinka Niković.

 

xx reportaza - 1 F gomboce

 • NAGRAĐENI
  Najuskusnije su bile gomboce koje je spremila Suzana Marinkov, odmah za njom su knedle Ane Radlovački, a treći je specijalitet koji je spremila Gordana Jovanović.
  Bilo je 14 štandova, a žiri (Slavojka Josić i Mileva Makanjić) bio je jednoglasan: treće mesto je za žene iz Česterega koje su pripremile pite slane i slatke. Udruženje penzionerki iz susednog Novog Itebeja osvojilo je drugo mesto. Da će prve biti Karađorđevčanke, ni kod posetilaca nije bilo dileme. Jer, zahvaljujući članici Oliveri Dokić, na štandu „Vidovdana” je, osim kolača i pogače, bila i maketa seoskog dvorišta i kolibe, i to je sve bilo napravljeno od testa.
  Branislav Zarin, Goran Reljić i Zorica Sinadinović su imali teži zadatak, jer su za ocenjivanje dobili 23 porcije pilećeg paprikaša sa noklicama. Prvi je Tomislav Subotički iz Novog Miloševa, drugi Duško Svirčev iz Iđoša, a treće mesto zauzeli su Svetislav Nikolin i Imi Čileg iz Srpskog Itebeja.
  U nedelju je žiri (Jelena Sij, Aranka Novakov i Olgica Perin) ocenjivao krofne. A najlepše su umesile članice Udruženja žena „Livađanke”, drugi je Aktiv žena Aleksandrovo, a treće su žene iz Radojeva.

 

 • KLUB VREDNIH RUKU
  Članice Kluba žena „Vredne ruke” su: Katinka Niković, Ana Radlovački, Nada Radanov, Buda Arsenov, Sofija Arsić, Ana Iači, Slobodanka Jeftić, Nena Stojčić, Suzana Marinkov, Zorica Marinkov, Ljiljana Mrkšić, Zagorka Omaljev, Nada Petrin, Olgica Nikić, Mila Rajić, Vida Rakić, Dragica Roksić, Milka Trnavac, Suzana Ćulibrk, Nena Stojčić…

MILENA BEČEJAC
FOTO: ZORAN DEDIĆ