U SUSRET DANU DRŽAVNOSTI: Prijem za predstavnike udruženja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio je danas u svom kabinetu prijem za predstavnike udruženja porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida u ratovima od 1990. do 1999. godine. Prijem je organizovan povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije.
– Grad Zrenjanin godinama unazad pomaže porodicama poginulih sugrađana i pruža im podršku. Učestvuje i u obeležavanju svih datuma kojima se evociraju uspomene na poginule i njihovu borbu za otadžbinu i svoj narod. To su, pre svega, Dan sećanja, Vidovdan, Dan vojnih veterana, Dan zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije… To je i prilika da se razgovara sa članovima porodica poginulih i predstavnicima udruženja oko kojih su okupljeni – rekao je gradonačelnik Salapura.
Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o primeni novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.
Za tu kategoriju korisnika propisuju se nova prava, a to su pravo na borački dodatak, pravo na poseban penzijski staž, rešavanje stambenih potreba, pravo na boračku spomenicu, pravo na legitimaciju boraca, pravo na prioritet u zapošljavanju, naknada pogrebnih troškova…
Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovica Pilipović ukazao je na odličnu saradnju udruženja i Grada Zrenjanina i zahvalio se na prijemu gradonačelniku i njegovim saradnicima.
– Grad u ovoj situaciji nije zaboravio porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide i danas smo razgovarali o našim pravima po osnovu novog zakona i o ingerencijama koje su njegovim odredbama dobile lokalne samouprave. Kada je Zrenjanin u pitanju, to će biti regulisano, lokalna samouprava nam uvek izlazi u susret, našim zahtevima i potrebama, i ta saradnja je zaista na visokom nivou – istakao je Pilipović i dodao da udruženje na čijem je on čelu broji 175 članova.
U ratnim sukobima na prostorima nekadašnje Jugoslavije, od 1991. do 1999. godine, stradala su pedeset tri naša sugrađana, kao pripadnici vojske, policije ili dobrovoljci. Njima je 2011. godine podignuto spomen-obeležje u centru Zrenjanina, a počast im se odaje tri puta u toku godine – na Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, 24. marta, Vidovdan, 28. juna i na Dan vojnih veterana, 4. decembra.
IZVOR: SAJT GRADA ZRENjANINA