NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ” PRIPREMA PREDSTAVE ZA SVE GENERACIJE

I željno iščekuje publiku

Pandemija korona virusa je u 2020. uspela da na kratko zatvori ustanove kulture. Danas, godinu dana kasnije, situacija je i dalje neizvesna. Publika u svim gradovima željna je predstava, izložbi, književnih večeri, promocija. Tokom vanrednog stanja, zaljubljenici u teatar, spas su pronalazili u onlajn emitovanjima dramskog sadržaja iščekujući da pozorišta otvore svoja vrata.
Da Zrenjanincima nedostaju kulturni događaji svedoče dve izuzetno posećene premijere u oktobru 2020. koje je Narodno pozorište „Toša Jovanović”, uz poštovanje protivepidemijskih mera, darovalo publici. Mališani su uživali u „Ježevoj kućici” koju je na Lutkarskoj sceni režirala Lilijana Ivanović, dok je rediteljka Tara Manić na Dramskoj postavila komad „Osam žena”.
I u 2021. korona virus „diktira” šta će se i kako odvijati ne samo u našem Gradu, nego i u zemlji i svetu. Ipak, život ne može da stane, pa tako ni kultura koja je čovekova duhovna potreba. Zrenjaninsko pozorište je pripremilo plan, o čemu za naš list govore Stefan Juanin, glumac i umetnički savetnik, i Tatjana Paskaš, rukovoditeljka Lutkarske scene.

FESTIVAL U IZMENjENOM FORMATU
– Već 10. februara počinjemo sa aktivnostima što nas posebno raduje, jer je pauza zaista bila duga. Reč je o novoj predstavi „Naš grad” koju će režirati Mia Knežević po tekstu Torntona Vajldera, istaknutog američkog romansijera i dramskog pisca. Premijera bi trebalo da bude sredinom aprila, ako uslovi to budu dozvolili.
Letnje mesece ćemo iskoristiti kao i prošle godine, u atrijumu Narodnog muzeja gde ćemo izvesti nekoliko predstava, i gde smo, takođe, ograničeni scensko-tehničkim uslovima. U septembru bi trebalo da krenemo sa pripremama komada „Dečko iz poslednje klupe”, španskog pisca Huna Majorge. Režija će biti poverena Tijani Vasić, a premijera se očekuje 15. oktobra na Dan pozorišta – ističe Stefan Juanin.
Prema njegovim rečima, a u zavisnosti od finansijskih i drugih, već pomenutih okolnosti, ansambl bi trebalo da radi na još jednom projektu krajem godine, koji bi realizaciju dočekao početkom 2022. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine koji se u našem gradu održava već tri godine, 2020. je trebalo da bude 70. po redu. Ove godine će se, kako Juanin kaže, održati u izmenjenom formatu.
– Predstave prošlogodišnje selekcije koje je odabrao selektor Slobodan Savić igraće se u matičnim pozorištima. „Gospodin Mokinpot” je naš adut sa Dramske, a „Divljožder” i „Pepeljuga” sa Lutkarske. O ostalim informacijama javnost će biti na vreme obaveštena – kaže naš sagovornik.

„USPAVANA LEPOTICA” ZA NAJMLAĐE
Planovi za 2021. na Lutkarskoj sceni se veoma razlikuju u poređenju sa prethodnim. Tatjana Paskaš je potvrdila da će najmlađi imati priliku da uživaju u „Uspavanoj lepotici” u režiji Saše Latinovića, gostujućeg glumca i profesora sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, a realizacija se očekuje u septembru. „Pepeljuga” koju je Pozorište postavilo prethodne godine, na mađarskom jeziku, trebalo bi ove sezone da dobije i srpsku izvedbu.
– Nadamo se da će autorska ekipa iz Mađarske, rediteljka Helga Lazar i koreograf Domokoš Kovač uspeti da dođu i da ovu neobičnu predstavu uradimo i na našem jeziku. U planu nam je još jedna predstava koja bi imala i svoje novogodišnje izvođenje, jer nam je 2020. to izostalo.
Repertoar ćemo obogatiti predstavama koje nismo izvodili prethodne sezone, a znamo da ih publika voli. Želja nam je da se vratimo na scenu, da igramo u ritmu na koji smo navikli, i mi i naša publika. Planiramo i saradnju sa autorima iz regiona koji će prvi put raditi kod nas – objašnjava Tatjana Paskaš i napominje da se predstave i dalje izvode na velikoj sceni Kulturnog centra.

  • SANACIJA KROVA
    – U Pozorištu su u toku radovi na sanaciji krova. Prošle godine je Grad obavešten o nastalom problemu – prokišnjavanju pozorišne sale. Urađen je predračun i upoznato Ministarstvo kulture koje je odobrilo četiri miliona dinara za popravku. U januaru je izvođač počeo sa radovima, a do sada su kompletno zamenjeni oluci i snegobrani na zgradi. Ostalo je da se do kraja februara zamene tri grede, letve i crep na delu, iznad same scene. Čeka se da vreme to dozvoli, jer je potrebno sedam dana bez padavina da se posao završi, čemu se i nadamo do kraja meseca – kaže Ivan Francuski, direktor Pozorišta.

Miroslava Malbaški