„U SUSRET PRIJATELJIMA” – JEDINSTVENA PLOVIDBENA AVANTURA PO BANATU

Šta se krije u kanalima i vrbacima

Zrenjanin je poznat kao grad na obalama Begeja, ali okružuju ga još pet vodotokova. U svakom od njih kriju se prave male oaze nedirnute prirode. Mnoge od tih lepota videli su učesnici nedavno održane vožnje brodom nazvane „U susret prijateljima”. Plovilo se od Kleka, preko Žitišta do Srpskog Itebeja i dalje prema rumunskoj granici. Navedena ruta bi uskoro mogla da postane deo turističke ponude našeg grada.
Prema rečima Zorana Ljubotine, direktora Turističke organizacije, to je moguće jer je prevodnica kod Kleka obnovljena zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije.

VODA – NEISCRPNI POTENCIJAL
– Ima još mnogo da se uradi kako bi ovo postalo turistička destinacija. Završena je prva faza, a u drugoj predstoji izmuljavanje Begeja. Krajnji cilj je povezivanje Zrenjanina i Temišvara, uz postavljanje rečnog graničnog prelaza – kazao je Ljubotina.
On ističe da su vodotokovi Vojvodine, Banata i Zrenjanina neiskorišten potencijal. Osim Begeja, tu su Tisa, Tamiš, Brzava, stari Begej (koji nije plovan) i kanal Dunav-Tisa-Dunav (DTD) koji se prostire od Novog Bečeja do Banatske Palanke. Naš sagovornik je podsetio da su nautika i biciklizam bili glavni aduti kojima se Zrenjanin predstavio na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu. A po ovim aktivnostima poznat je još od 2018. kada su vožnje brodom zaživele.
Jaroslav Stevanov, menadžer i saradnik za turizam, osoba je koja mnogim gostima poželi dobrodošlicu kada dolaze u naš grad. Trudi se da ispriča brojne zanimljive priče i bude pravi domaćin. Od njega se može saznati mnogo toga o istoriji, arhitekturi starog gradskog jezgra i porodici Dunđerski, ali je upoznat i sa vodenim svetom koji okružuje Zrenjanin.
– Nautički je jedan od dominantnih oblika turizma. Svi koji se odluče na ovakvu avanturu, dobijaju događaj za pamćenje. Ovom promotivnom nautičko turističkom rutom to i dokazujemo – rekao je Stevanov.

 

OŽIVETI STARE TOKOVE
Slobodno se može reći da je najvažnija osoba u celoj priči kapetan Nikola Spajić, vlasnik brodića. Dočekuje nas u mornarskoj majci, sa kapom, širokim osmehom i srdačnom dobrodošlicom. Osim što je zadužen za vožnju, rado priča brojne dogodovštine sa reka i mora. Kako bi putnici maksimalno uživali, pušta im poznate hitove domaće i strane muzike. Sa broda se tako mogu čuti zvuci evergrina, klasike, ali i valceri. Tamburaši, naravno, ne izostaju.

– Želja mi je da stari vodotokovi ožive i da našim ljudima, ali i gostima pokažemo šta se sve krije u ovim kanalima i vrbacima. Boravak u prirodi je najbolja terapija. Potrebna je barkica, dobra atmosfera i veseli ljudi. Reka, zelenilo, biljke i životinje, brojne vrste ptica koje lete iznad nas će se pobrinuti da vožnja svakome ostane u sećanju – ispričao je Nikola Spajić.

Podsetio je da je naša zemlja, posebno Banat, sa Rumunijom pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata izgradila jedinstvenu mrežu plovnog saobraćaja. Tako je nastao jedan od najrazvijenijih trgovinskih puteva kojim se roba prevozila iz ove dve države. U poslednjih 30 godina, napomenuo je Spajić, to je zaboravljeno. Veruje da će se stara slava Begeja, ovim, delimično vratiti.

Miroslava Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović