U TEHNIČKU ŠKOLU UPISANI SU PRVI TEHNIČARI MEHATRONIKE KOJI PROLAZE KROZ DUALNO OBRAZOVANJE

Zajedničkom saradnjom do budućih stručnjaka

Učenici novootvorenog smera Tehničke škole – tehničar mehatronike, krajem oktobra su od firme „Drekslmajer” dobili opremljen kabinet za mehatroniku koji vredi više od 10.000 evra. „Drekslmajer” je bio jedan od inicijatora za osnivanje ovog obrazovnog profila, a đaci su već počeli da obavljaju praksu u ovoj kompaniji, čime su postali prvi tehničari mehatronike u Srbiji koji se školuju po sistemu dualnog obrazovanja.
Tehnička škola je ovom prilikom, između ostalog, opremljena oscilatorima, električarskim i elektroničarskim alatom, mernim instrumentima, lemilicama, amper kleštima.

POSAO U STRUCI ILI DALJE ŠKOLOVANJE
Tehničar mehatronike jedan je od najnovijih obrazovnih profila, napominje direktor Tehničke škole Đorđe Klać.
– U pitanju je spoj mašinstva, elektrotehnike i informatike. Đaci se obrazuju za održavanje i programiranje sistema, dakle za upravljanje kompletnom tehnologijom koja je automatizovana u većini preduzeća. Tehničari mehatronike u prvoj godini idu na praksu jednom nedeljno, a u drugoj, trećoj i četvrtoj broj dana se povećava. Na kraju imaju i blok nastavu od 10 do 15 dana – objašnjava direktor Đorđe Klać.
Đaci ovoga smera školuju se po istom programu i lekcijama po kojima uče i njihovi vršnjaci mehatroničari iz škola u Nemačkoj, napominje Jasmina Krecul Reljin, menadžerka korporativnih komunikacija u „Drekslmajeru”.
– Oni stiču obrazovanje koje je validno u celoj Evropskoj uniji. Naša kompanija ima već 40 godina iskustva u dualnom obrazovanju, koje zaista i potiče iz Nemačke. „Drekslmajer” je pre još dve godine pokrenuo inicijativu da se program tehničar mehatronike akredituje u Zrenjaninu. Želeli smo da đacima omogućimo da sve što nauče u teoriji na času, primene i u praksi i isprobaju kod nas u kompaniji. Zato smo, pored radionice u pogonu preduzeća, sada opremili i školski kabinet najsavremenijim alatima za elektro struke, mašinstvo, robotiku, automatiku. Želimo da podstaknemo đake da uče i da im pokažemo da su oni budućnost industrije i tehničko-tehnološkog razvoja generalno govoreći – kaže Jasmina Krecul Reljin. Dodaje da će svim učenicima profila tehničar mehatronike po završetku četvorogodišnjeg školovanja u kompaniji „Drekslmajer” biti im ponuđen posao u struci, ali da će pomoći i svima koji planiraju da nastave školovanje.

UČE PUTEM EKSPERIMENATA
U okviru otvaranja kabineta za mehatroniku održan je i Dan otvorenih vrata, na koji su došli učenici nekoliko osnovnih škola. Njima su đaci prvog razreda smera tehničar mehatronike u novoj učionici pokazali alat, objasnili šta je to mehatronika i pokazali nekoliko eksperimenata na uređajima, na primer – kako se bežično prenosi električna energija ili kako pomoću senzora može da se podesi da osvetljenje radi noću, a da se danju samo isključi.
U ulozi vršnjačkih edukatora bili su Viktor Onodi i Đorđe Milivojev iz prvog-tri. Obojica su se zainteresovali za elektrotehniku i srodne nauke još pre nego što su upisali smer tehničar mehatronike – Viktor je gledao Jutjub kanal „Vesić” o računarima i elektronici, a Đorđu su interesovanja preneli članovi njegove porodice. – Na praksi u „Dreklsmajeru” pomoću mašina proučavamo eksperimente, svako ima svoj alat, tako da su tu svi uslove da naučimo – kaže Đorđe Milivojev.
Sa učenicima na praksi radi instruktor za obrazovanje u kompaniji „Dreklsmajer” Leonardo Brenda.
– Učenici su radoznali i veoma zainteresovani. Nažalost, u prvoj generaciji nemamo nijednu devojčicu, te ih ovom prilikom pozivam da nam se priključe jer ovo zanimanje, osim lepog zvanja, nudi i mogućnost zaposlenja u svim preduzećima i održavanje opreme u svim elektro-motornim pogonima – kaže mentor Leonardo Brenda.

  • TRI SMERA OBAVLJAJU PRAKSU U FIRMAMA
    Dualno obrazovanje primenjuje se u srednjoj Tehničkoj školi već nekoliko godina. Drugi profil koji je od ove školske godine obuhvaćen dualom jeste tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, čiji će učenici obavljati praksu u „Šinvozu” i italijanskoj firmi IMS. Pre pet godina, uz saradnju sa NIS-om, nakon 20 godina obnovljen je smer rukovalac postrojenja za dobijanje nafte i gasa, a svi učenici koji su pohađali ovu nastavu, prema rečima direktora Tehničke škole, imali su mogućnost da se zaposle u NIS-u.

M. Maričić