U ZRENjANINSKOM MUZEJU: Izložba o Pozorištu

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 15. oktobra, u 19 časova, biće otvorena izložba o istorijatu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, povodom obeležavanja sedamdeset godina Dramske scene i šezdeset godina Lutkarske scene. Rezultat je saradnje zrenjaninskog Pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je mr Aleksandra Milošević, viši kustos Pozorišnog muzeja Srbije.
Postavka obuhvata fotografije, plakate, programe, skice, lutke i najvažnija izdanja o ovoj ustanovi. Deo izložbe je posvećen radu Dramske scene na mađarskom jeziku, koja više ne postoji, a posebna pažnja posvećena je Dečjem lutkarskom pozorištu koje uspešno radi od 1956. godine.
Zdanje u kojom se danas nalazi Narodno pozorište „Toša Jovanović” zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvršteno je u „Evropsku rutu istorijskih teatara”.
Osim učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.
S.V.