U ZRENJANINU POČEO 71. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE: Glumica Mira Banjac otvorila manifestaciju – kultura je kičma našeg naroda, naš identitet

Otvaranjem izložbe „Lica Mire Banjac“ u Savremenoj galeriji juče je počeo 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se održava u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti. Specijalna gošća bila je glumica Mira Banjac, koja je na veliko zadovoljstvo ponovo došla u Zrenjanin, za koji je vežu lepe uspomene sa početka karijere.
Festivali su nam neophodni. Tu se mi srećemo, gledamo u oči, pročišćavamo. Mene zanima kako se muče ljudi i van centara, a to možemo da vidimo ovde, samo na festivalima. Svako kaže svoju muku kroz predstavu, odnose. Kad bih ja videla ljude iz drugih sredina ako nema festivala? Sretala sam mala pozorišta, uslovno rečeno mala. Nema malih pozorišta. Tamo sam upoznala fantastične glumce, koji nemaju gde da se pokažu – rekla je čuvena glumica.

PRVA NAGRADA
Osvrnuvši se na izložbu, istakla je da iza nje stoje njena lica i da je to jedino što ostaje na fotografijama.
Iza tih lica su ogromne sudbine žena. Ja sam sa ponosom pronela svoju dugogodišnju karijeru njihovih sudbina. I uvek sam se sa njima prepoznavala. Ja sam znala ko su one. One nisu za mene bile trenutni glumački lik – navela je Mira Banjac.
Glumica se zahvalila svima koji su odvojili vreme da pogledaju izložbu i emotivnim rečima raznežila sve prisutne.
Želim da budete zdravi, da čuvate vašu decu, da idete u pozorište. Umetnost je neuništiva. Kultura je kičma jednog naroda. To je naš identitet. Nadam se vremenu kada će pozorište opet biti mesto gde čovek ode da se opusti, da nešto čuje, da nešto ponese, da mi nešto damo. Mudra Isidora Sekulić je lepo rekla da treba strpljivo čekati, pročistiti se i biti spreman. Ja upravo to radim. Pročišćenje to ste vi, to su ovi trenuci, to je nešto što je lepo. Preporučujem vam izložbu, kao deo ovog najstarijeg pozorišta i trenutka kad sam ja poletela. Ovde sam dobila svoju prvu nagradu koju mi je dodelio naš veliki književnik Toša Manojlović. Kad umrem, sve te nagrade, sve što imam, naći će svoje mesto u muzejima, galerijama…Ja se nisam obogatila radeći za sebe, ja sam radila za vas. Meni je publika sve. Prijatelji moji, hvala vam i pamtime me. Ja ći biti tamo gore jako srećna – poručila je za kraj Mira Banjac.

IZLOŽBA TRAJE 11 GODINA
Nakon gromglasnog aplauza i po koje suze, okupljenima se obratio autor izložbe Zoran Makismović.
– Velika je čast biti ovde sa vama u Zrenjaninu, gradu koji ima posebnu pozorišnu tradiciju. Drago nam je što Pozorišni muzej Vojvodine učestvuje u programima i doprinosi produkciji manifestacije. Meni je bila velika privilegija da, kao autor, budem blizu Mire Banjac. Njenu karijeru smo u formi izložbe prikazali i pronosimo našim pozorišnim centrima. Ova izložba živi već 11 godina. Mira Banjac je glumica čije se ime piše zlatnim slovima u našem glumištu i ona je jedna od malobrojnih koja čini naše glumačko nebo zvezdanim. Hvala za sve što je uradila za nas i što će još
činiti – istakao je Maksimović.

NAJSTARIJI FESTIVAL U REGIONU
Vršilac dužnosti direktora pozorišta Dejan Karlečik poželevši svima dobrodošlicu kazao je da je festival bio i ostao bitan regulator u vrednovanju umetničkih rezultata vojvođanskih pozorišta.
– Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine je od svojih prvih godina do danas jedino u Zrenjaninu bio organizovan više od tri godine zaredom, a razlog je spremnost pozorišta da bude domaćin, žeđ naše publike za dobrim pozorištem, ali i rešenost Grada Zrenjanina da unapredi svoju kulturnu ponudu i postane centar pozorišnog života svakoga aprila – rekao je Karlečik.
Otvaranju festivala prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On je podsetio da se najstariji festival pozorišta održava 25. put u Zrenjaninu, što naš grad čini ponosnim.
– Ono što bismo svi mi trebalo da imamo na umu, a o čemu je na otvaranju izložbe govorila Mira Banjac, jeste da je kultura važna i da bi trebalo da bude sastavni deo našeg života, aktivnosti i ulaganja u narednom periodu. Želim da ovde uživate narednih dana, a mi da nastavimo da budemo dobri domaćini i organizatori – kazao je Santovac i zahvalio se i kompaniji „Gomeks” što je prepoznala potrebu da pomogne festival i na taj način pokazala društvenu odgovornost.
Sedamdeset prvi festival otvorila je drama
na mađarskom „Živi pesak” Narodnog pozorišta Subotica. Program je vodio glumac Daniel Kovačević. Publika će do nedelje, 10. aprila, imati prilike da pogleda još osam predstava.

I.ISAKOV