UDRUŽENJE „PETROVGRAD“ UZ SOMBORCE: Za spomenik kralju Petru u Somboru

Udruženje „Petrovgrad“ podržava inicijativu o ponovnom postavljanju spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Somboru na glavnom gradskom trgu. – Ohrabruje nas činjenica da je somborska Skupština grada većinom glasova odbornika podržala navedeni predlog koji je tim činom postao obavezujuća odluka – saopštava predsednik udruženja „Petrovgrad“ Budimir Jovanović.

On navodi da je spomenik kralju Petru u Somboru imao sličnu sudbinu onom u Zrenjaninu.

Postavljen je 1940. godine u tadašnjoj glavnoj ulici. Uklonili su ga mađarski okupatori godinu dana kasnije, a potom su ga posleratne komunističke vlasti pretopile. Smatramo da somborska inicijativa predstavlja još jedan od načina da se ukaže na stotu godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Naš grad bi trebalo da se pridruži obeležavanju velikog jubileja time što će ispraviti istorijsku nepravdu, tj. vratiti stari naziva Petrovgrad – kaže Budimir Jovanović.

Iz Udruženja „Petrovgrad“ dodaju da se na teritoriji Kraljevine Jugoslavije nalazilo se oko 200 spomenika, poprsja i spomen ploča kralju Petru i kralju Aleksandru – u Dubrovniku, Kranju, Bosanskoj Gradiški, Nevesinju, Sisku, LJubljani, Bijeljini, Sarajevu, Ohridu, Bitolju itd.

Njih su izradili tada najpoznatiji vajari, a uništili su ih okupatori na početku Drugog svetskog rata. Napominjemo da kralj Petar ima spomenik, aveniju i spomen ploču u Parizu, a kralj Aleksandar spomenik u Marselju – poručuju iz „Petrovgrada“.

M.M.