Ulica Pavla Aršinova

Piše: Milena Bečejac

Koliko poznajemo grad i njegove ulice? Uglavnom, znamo one veće, ulicu u kojoj živimo ili one u kojima stanuju rođaci i prijatelji. I – znate li gde je ulica Pavla Aršinova? Ulica koja nosi ime znamenitog naučnika i privrednika, je na području Mesne zajednice „Dositej Obradović”, uporedo je sa ulicama Marka Oreškovića i Dositeja Obradovića. Ima tek nekoliko kuća, a u produžetku je „Total – Gomeks”. S jedne strane njoj pripada i deo velelepne građevine, stambeno-poslovnog prostora „Centar – Jug”, čiju je izgradnju počeo GIK „Banat” davnih godina, a po stečeju, radove nastavila „Intergradnja”.
Pavle Aršinov (Veliki Bečkerek, 23. decembar 1855 – Zagreb, 17. maj 1930) je bio profesor, pisac, nacionalni radnik, član Patronata „Privrednikovih dobrotvora” i urednik istoimenog lista. Odrastao je u Gradnulici, u kući u ulici Cara Dušana broj 28. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u rodnom gradu, a više razrede u Kečkemetu i Novom Sadu učeći na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku. Univerzitetske studije prirodnih nauka počeo je u Pragu, ali je kao Tekelijin pitomac 1879. godine prešao u Peštu gde je, osim redovnih studija, slušao i pedagogiju sa filozofijom (podaci iz više izvora, Vikipedija, „Nazivi ulica grada Zrenjanina” P. Subića …). Kao profesor srednjih škola radio je u više gradova Kraljevine Srbije: Velikom Gradištu, Kragujevcu, Leskovcu, Knjaževcu, Nišu i Beogradu. Penzionisan je kao profesor Prve beogradske gimnazije 1924. godine. Za vreme Prvog svetskog rata, austrougarske vlasti su ga zatvorile pod optužbom veleizdaje i proveo je ratne godine u logorima.
Aršinov je autor brojnih radova iz prirodnih nauka, poljoprivrede, socijalne politike i kulturne istorije, pisao je pesme i putopise. Najveći deo njegovih rukopisa odnosi se na narodno prosvećivanje. Između ostalog, napisao je i knjige „Život i delo”, „Umu i srcu”, koje danas imaju antikvarnu vrednost. .. Zaslužan je za pokretanje akcije za podizanje spomenika slikaru – nekadašnjem komšiji „preko puta”, iz broja 37, Konstantinu Danilu u Bečkereku.
U Aleji velikana u Karađorđevom parku nalazi se i bista Pavla Aršnova i Konstantina Danila (Danijela). Ulica Konstantina Danila nalazi se na teritoriji MZ „Dositej Obradović”. Aršinov je bio stipendista Tekelijanuma – upravo se ulice Save Tekelije i Pavla Aršinova sučeljavaju.