„UM-ING” I „PETKUS” SU DOBAR PRIMER USPEŠNIH ZRENJANINSKIH PREDUZEĆA

Više posla i radnih mesta

Kompanija „Um-ing” osnovana je 2003. godine, a 2011. godine izgrađen je pogon i započeta je proizvodnja u industrijskoj zoni „Bagljaš”. Renomirana firma, čiji je osnivač zrenjaninski privrednik Borislav Umićević, bavi se prvenstveno projektovanjem i proizvodnjom opreme i uslugama konsaltinga i inženjeringa u domenu uljarske industrije.
Kontinuirani rast, ulaganje u kadrovski potencijal, sve šira paleta i visok kvalitet usluga, obezbedili su ovoj kompaniji zapaženo mesto u pozicioniranju na tržištu. Danas je „Um-ing” partner, ili se ravnopravno nadmeće za poslove sa uglednim preduzećima iz zapadne Evrope, koje su iz srodne branše. U ponedeljak je ovu firmu posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.
– Ovo je pravi primer uspešnog zrenjaninskog preduzeća i najbolje svedoči u kom pravcu ide naš grad. Samo podatak da je u poslednje četiri godine otvoreno 5.000 novih radnih mesta u novim i starim firmama odličan je pokazatelj. Raduje me da nisu samo stranci zainteresovani za širenje proizvodnje i kupovinu placeva, već to čine i zrenjaninski i ostali srpski privrednici – ocenio je gradonačelnik Janjić.
Novu razvojnu fazu kompanije najavilo je formiranje mešovitog preduzeća „Petkus Balkan”, sa uglednim nemačkim partnerom, uz podelu vlasništva u odnosu pola-pola. Područje Balkana, odnosno sve zemlje bivše Jugoslavije, Rumunija, Bugarska, pa i Mađarska, u domenu gradnje i korišćenja kapaciteta uljarske industrije oslanjaju se na „Petkus” i „Um-Ing”.


U zoni „Bagljaš” ovi privredni subjekti sada posluju u tri proizvodne hale, a četvrta je u fazi izgradnje. Delatnost su proširile i na izgradnju silosa, fabrika stočne hrane, doradnih centara za semensku robu i proizvodnju opreme za mlinarsku industriju. Prihode koje ostvaruju reinvestirali su u proširenje proizvodnje i kapaciteta. Od tri zaposlena radnika, na početku, stigli su do sadašnjih 50, a zavisno od obima posla, nekada ih je i trostruko više.
– Kockice su se polako složile. Uz podršku Grada uspeli smo da kupimo još jedan plac na kojem smo proširili proizvodne kapacitete. Gradimo i četvrtu halu površine oko hiljadu kvadrata, a u procesu smo kupovine ozbiljne mašine za obradu metala. Svrstavamo se u red malobrojnih firmi koje mogu da rade sve oblike transportne opreme i dosta mašina iz branše kojom se bavimo. Uz podršku lokalne samouprave i nemačkog partnera ozbiljno napredujemo i dobijamo sve više poslova – rekao je Marko Umićević, generalni direktor „Petkus inženjeringa” i dodaje da trenutno realizuju tri projekta u Hrvatskoj, kao i u Mađarskoj i u Rusiji…

L. Z.