UNIŠTAVANJE PRIRODNIH STANIŠTA DIVLJE ŽIVOTINJE TERA U NASELJA

Lisica uočena pri centru grada

UNIŠTAVANjE PRIRODNIH STANIŠTA DIVLjE ŽIVOTINjE TERA U NASELjA
Prošlih godina po obodima, a ove jeseni u blizini samog centra grada, po naselju „Mala Amerika”, šetaju se lisice. Stanovnici ovog kvarta primetili su jedinku kod solitera u ulici Rade Končara, a takođe i u blizini prevlake kod Mosta na suvom, u jutarnjim i večernjim satima.
Kako kažu u Komunalnoj inspekciji, o ovome su obavestili službu Zoohigijene JKP „Čistoća i zelenilo”, koja bi trebalo da postavi kaveze.
Divlje životinje generalno su bojažljive, ne vole buku, naselja nisu njihova staništa i ne bi trebalo tu da se nalaze, ističe doktor veterinarskih nauka Darko Bošnjak, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanin.
– Verovatno su se naselile u neki neuređeni deo naselja – šiblje, žbunje, napuštenu kuću, gde su napravile jazbinu – kaže on i dodaje da se od 2010. godine u Srbiji sprovodi oralna vakcinacija lisica protiv besnila i da od tada više nije zabeležen nijedan slučaj ove bolesti u zemlji.
– Mera oralne vakcinacije protiv besnila urodila je plodom, lisice su imunizovane. To se sprovodilo dva puta godišnje, a monitoring odstreljenih jedinki pokazivao je negativne rezultate. Lisica i kada oboli od besnila, nije rezervoar za razliku od vukova i medveda, pa ugine brzo, za nekih 15 dana – ističe Bošnjak.


Podsećamo, prošle godine smo takođe pisali o ovom problemu, a tada su lisice ulazile u dvorišta stanovnika Mužlje i napadale živinu. Služba „Zoohgijene” postavljala je tom prilikom zamke u dvorišta, ali uspeh je bio polovičan – nekada bi životinje bile uhvaćene i puštane van grada, a dešavalo se da svi postavljeni kavezi ostanu prazni.
Iz Lovačkog udruženja Grada obavestili su tada da lovci ne smeju pucati na 200 metara od poslednje kuće u naselju, ali da bi odstrel uhvaćenih lisica van grada mogao biti rešenje. Prema njihovim rečima, u poslednje vreme povećala se populacija lisica, šakala i jazavaca na šta je uticala i gradska odluka o prestanku plaćanja lovcima za odstreljene predatore. Ova praksa je bila organizovana kao preventiva jer su lisice i šakali bili u ekspanziji, a 18 odsto od naknade po jedinki išlo je državi.
Na dolazak divljih životinja u naselja utiče i intenzivna obrada zemljišta i pretvaranje livada i šuma u oranice, što dovodi do toga da u prirodi nema dovoljno hrane, naročito u zimskim mesecima.

  • LIJA SE ODOMAĆILA
    U Fejsbuk grupi „Most na suvom” postavljena je fotografija na kojoj se vidi lisica u blizini nadvožnjaka, a na koju je „reagovalo” preko dvesta sugrađana. Neki od njih komentarisali su da ih viđaju redovno ovde, ali i drugde u Maloj Americi: „Odomaćila se, živi tu godinama i nikoga ne dira, šta ste zapeli za liju koja ide svojim putem”. Drugi ipak podsećaju da ne treba izgubiti iz vida da je to divljač i da je treba kontrolisati.
    – A možda je lisica na zadatku da nosi poštu kada poštari štrajkuju – predložio je Zoran Maksimović.

M. Maričić