URUČENE NAGRADE GRADA ZRENJANINA: Koktel u baroknoj sali (foto album)

– Poštovani gradonačelniče, uvaženi časnici Grada Zrenjanina, poštovane dame i gospodo, imam zadovoljstvo i čast da u ime ovogodišnjih dobitnika nagrada zahvalim Gradu. Sigurno je da komisiji koja je o tome odlučivala, nije bilo jednostavno da donese odluku, jer nema sumnje da grad kakav je Zrenjanin ima više zaslužnih građana i hvale vrednih kandidata nego što ima nagrada.
Ovim rečima akadmik Vasilije Krestić obratio se zvanicama nakon uručenja godišnjih nagrada Grada Zrenjanina u sredu u prepunoj baroknoj sali Gradske kuće.
Dobitnici Nagrade Grada Zrenjanina za 2016. godinu su akademici – istoričar dr Vasilije Krestić i pravnik dr Tibor Varadi, lekar specijalista medicine sporta dr Radmila Petrin, paraolimpijski šampion Laslo Šuranji (takmičar Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom „Olimp”) i mr Živanko Radovančev, dugogodišnji uspešni rukovodilac preduzeća „Mlekoprodukt”. Dobitnici kolektivnih nagrada su Garnizon Vojske Srbije – Komanda za razvoj Banatske brigade i Kompanija „Gomeks“.
dodela-priznanja-0008_jnjdO dobitnicima je odlučila Komisija za dodeljivanje nagrada i priznanja Skupštine grada. Osim povelje, dobitnicima pripada i novčani iznos.
Nagrade je uručio gradonačelnik Čedomir Janjić, istakavši da mu je čast što priznanja uručuje uglednim pojedincima koji su za svoja pregnuća već dobili brojne nagrade u zemlji i svetu.
U obrazloženju komisije navodi se da je akademik dr Vasilije Krestić nagradu dobio za kapitalan naučno-istraživački rad, stvaralaštvo i sveukupnu javnu delatnost u oblasti nacionalne istorije, višedecenijsko zalaganje za duhovno i kulturno jedinstvo srpskog naroda na svim prostorima, a priznanje mu se dodeljuje i kao dobrotvoru i zadužbinaru.
Akademik dr Tibor Varadi nagradu je dobio za izuzetan doprinos razvoju pravnih nauka, posebno u oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne arbitraže i manjinskih prava, za uspešno zastupanje naše zemlje u međunarodnim sporovima, te kao darodavac dragocene arhivske građe i legata Gradu Zrenjaninu.
Dr Radmila Petrin nagradu je dobila za dugogodišnji rad u oblasti sportske medicine i doprinos razvoju te specifične medicinske grane u Zrenjaninu, kao jedan od osnivača savremene ambulante u našem gradu u kojoj se godišnje pregleda preko 4.500 sportista iz 90 klubova.
Laslo Šuranji nagradu je dobio za postignute sportske rezultate (dve osvojene medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru) i za doprinos razvoju sporta za osobe sa invaliditetom.
Privrednik Živanko Radovančev duže od tri decenije uspešan je rukovodilac preduzeća „Mlekoprodukt”, a nagradu je dobio za doprinos razvoju poljoprivrede regiona – industrije prerade mleka i ukupan doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.
Komanda za razvoj Banatske brigade nagradu je dobila za doprinos afirmaciji Grada Zrenjanina kroz organizaciju i održavanje proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede, te za ukupne aktivnosti u našem gradu tokom 2016. godine. Nagradu je primio major Rade Daljević.
Kompanija „Gomeks“ nagradu je dobila kao jedan od najvećih poslodavaca u regionu i kao gradska kompanija sa velikim obimom realizovanih i planiranih investicija u Zrenjaninu i širom Srbije. Nagradu je primio osnivač i vlasnik „Gomeksa“ Goran Kovačević.

dodela-priznanja-0009_jnjd dodela-priznanja-0018_jnjd dodela-priznanja-0019_jnjd dodela-priznanja-0020_jnjd dodela-priznanja-0026_jnjd dodela-priznanja-0029_jnjd dodela-priznanja-0033_jnjd dodela-priznanja-0035_jnjd dodela-priznanja-0039_jnjd dodela-priznanja-0045_jnjd dodela-priznanja-0049_jnjd dodela-priznanja-0053_jnjd dodela-priznanja-0079_jnjd dodela-priznanja-0091_jnjd dodela-priznanja-0093_jnjd dodela-priznanja-0099_jnjd dodela-priznanja-0105_jnjd dodela-priznanja-0106_jnjd dodela-priznanja-0108_jnjd dodela-priznanja-0114_jnjd dodela-priznanja-0117_jnjd dodela-priznanja-0122_jnjd dodela-priznanja-0124_jnjd