UTVRĐEN PLAN KORIŠĆENJA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Na raspolaganju 22.000 hektara

Stočarima je, na osnovu prava prečeg zakupa, dodeljeno oko sedam hiljada hektara, na osnovu validne veterinarske i dokumentacije o broju grla kojima raspolažu, kaže Stojan Kralj

Tokom agroekonomske 2019-2020. godine na području grada Zrenjanina poljoprivrednicima, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivednim preduzećima na raspolaganju će biti oko 22.000 hektara oranica u državnom vlasništvu. Komisija za izradu plana korišćenja poljoprivrednog zemljišta utvrdila je namenu svake parcele u 27 katastarskih opština.
– Stočarima je, na osnovu prava prečeg zakupa, dodeljeno oko sedam hiljada hektara, na osnovu validne veterinarske i ostale potrebne dokumentacije o broju grla kojima raspolažu. Tačnije, jedan hektar zemljišta iznajmljuje se po takozvanom „uslovnom grlu” goveda od 500 kilograma, zakupnina je 190 evra po hektaru. Broj korisnika je oko 160, a broj uslovnih grla po korisniku je od 0,3 do 670 („Ćorić agrar”) i 5.300 (IMES, Padinska skela). Među korisnicima je i „Vineks” Lukićevo. Kada je reč o funkcionalnim sistemima za navodnjavanje, radi se o blizu 650 hektara, a mahom ih zakupljuju „Zlatica” i botoška „Mladost” – kaže diplomirani inženjer agronomije Stojan Kralj, predsednik Komisije za izradu programa uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljšta.
M. S-n.

Opširnije u štampanom izdanju