Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja

Monográfia is megjelent a hét évtizedes fesztiválról

A Toša Jovanović Népszínházban hétfőn megnyitották a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját. A fesztivál első előadásaként a házigazdák Peter Weiss Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című darabot mutatták be. Az ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket Dejan Karlečik a népszínház igazgatója és Saša Santovac Nagybecskerek alpolgármestere üdvözölték. A jubiláris 70. fesztivált Zoran Đerić a Szerb Nemzeti Színház igazgatója nyitotta meg.
Az ünnepséget megelőzően a színház nagytermében a fesztivál hetvenéves történetét felölelő monográfia bemutatóját tartották meg, melyen Goran Ibrajter a monográfia szerzője, Zoran Đerić a Szerb Nemzeti Színház igazgatója és Venczel Valentin a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke szóltak a kiadványról.
A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja az egyik legpatinásabb színházi szemle a térségünkben, amelyet immár hetvenedik alkalommal rendeznek meg. Ezt a jubiláris szemlét a tavalyi év folyamán kellett volna megrendezni, de többszöri halasztás után most kerül rá sor.
Venczel Valentin lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy a most bemutatott monográfia, az ötvenötéves évforduló kapcsán Dejan Penčić Poljanski szerkesztésében megjelent fesztiváli katalógus, bővített változata, melynek szerzője Goran Ibrajter. Dejan Penčić Poljanski abban a monográfiában kiiktatta a szakmánkra jellemző szubjektivizmust és a tények makacsságával mutatta be ezen fesztivál történetét. Goran Ibrajter ugyanezzel a módszerrel bővítette ki az előző katalógust és mutatta be a fesztivál hét évtizedes történetét. Ezzel megszületett egy adatbázis, mely véleményem szerint elkerülhetetlen lesz a jövőben bárminemű színházi kutatásokkal kapcsolatosan.
Nagybecskerek igen jelentős szerepet töltött be a fesztivál történetében, ugyanis a hetven alkalomból huszonnégyszer töltötte be a házigazda szerepét.


– Nagybecskerek, mint az első a szervezések számában kivívta magának azt a tekintélyt, hogy a fesztivál újabb korában is székhelye legyen ennek a fesztiválnak. 2018-ban a Vajdasági Hivatásos Színházak Közössége megállapodást kötött a Toša Jovanović Népszínházzal és a nagybecskereki önkormányzattal, hogy ez a város az elkövetkező öt évben vállalja a házigazda szerepét-méltatta városunknak a fesztivál életében betöltött szerepét a közösség elnöke.
Az idén a járványügyi helyzetre való tekintettel a fesztivál rendhagyó módon zajlik, ugyanis a megnyitó és zárórendezvényt tartják meg a nagybecskereki színházban, míg a fesztiválon szereplő előadásokat mindenki a saját színházában mutatja be. A versenyprogramon három magyar nyelvű előadás szerepel. A magyar színházak jelentőségéről és a fesztivál életében betöltött szerepükről Vencezl Valentin kiemelte:
-Ez a fesztivál igen nagy szerepet játszott és játszik a vajdasági magyar színjátszás promóciója kapcsán. A magyar előadások magasan a díjazott előadások felső mezőnyében vannak. Ennek a hetvenéves periódusnak voltak olyan részperiódusai, melyeket egyértelműen a magyar színházak dominációja jellemezte. A magyar előadások sokszor uralták és uralják is ezt a fesztivált, bizonyítva ezzel évről-évre a magyar nyelvű színjátszás minőségét és áttörőképességét.
A a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja április 26-án a díjkiosztóval és az újvidéki Ifjúsági Színház Olja Đorđević rendező Zaljubljivanje című szerzői projektumával zárul.