VANREDNA SITUACIJA U USTANOVAMA ZA SMEŠTAJ STARIH LICA

Izolacija u okviru izolacije

Pojavom korona virusa u Republici Srbiji najstrože mere osetili su građani stariji od 65 godina koji su istaknuti kao najugroženija grupa. Kako kategorija stanovništva koja boravi u staračkim domovima spada u grupu posebno ugroženih od infekcije virusom korona, na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar doneo je naredbu o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica. Što znači da se zabranjuju posete svim ustanovama socijalne zaštite za smeštaj starih lica, a korisnicima se zabranjuje napuštanje ustanova.
Živka Horvat, vlasnica staračkog doma „Nanini konaci” objasnila nam je na koji način se mere vlade sprovode u praksi.
– I pre donošenja Uredbi Vlade odlučili smo da zabranimo ulazak u Dom. Poseta uopšte nema, jedini razlog dolaska jeste da se donesu lekovi korisnicima, i to je tako urađeno da oni kod kuće već dezinfikuju lekove i kesice u koje ih stavljaju, to okače na ogradu i mi dodatno izvršimo dezinfekciju kada to uzmemo. Napuštanje ustanove je zabranjeno, a zbog ozbiljnosti situacije odlučili smo se da u ovom periodu nove korisnike ne primamo – objasnila je Živka Horvat.

NOVOM KORISNIKU KARANTIN
Prijem novih korisnika dozvoljen je isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju kojom se potvrđuje da lice nije zaraženo korona virusom. Novoprimljenom korisniku usluge smeštaja preventivno se određuje izolacija u trajanju od 14 dana u okviru ustanove, navodi se u Uredbi Vlade.
Zbog protokola i rizika u koji novi korisnici mogu dovesti zaposlene i ostale korisnike, vlasnik privatnog doma za smeštaj starih lica, koji je želeo da ostane anoniman, naglašava da se vlasnici uglavnom odlučuju da nove korisnike uopšte ne primaju. Jedan od razloga je to što nemaju odgovarajuće uslove da obezbede karantin.
Takođe, osoba bi morala da se neguje pod punom zaštitnom opremom što bi bilo jako komplikovano.

DEZINFEKCIJA I MERE ZAŠTITE
Nakon nekog vremena, na insistiranje Udruženja privatnih staračkih domova, uspostavnjena je saradnja između ustanova i lokalne samouprave. U toku ove i protekle nedelje Gradska uprava stupila je u kontakt sa vlasnicima, po naredbi Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, kako bi izvršili dezinfekciju dvorišta i okoline objekta, dok su za dezinfekciju unutrašnjosti zaduženi zaposleni. Naši sagovornici su potvrdili da su dobili i pakete zaštitne opreme od Grada, a najavljeno je da će se oni redovno isporučivati.
Kao privatnici, vlasnici su u početku imali poteškoća da nađu zaštitnu opremu jer nisu mogli da je kupe u većim količinama, pa su morali da se oslone na zalihe koje su imali i na donacije. Napominju da su maske i sami šili kako bi bili propisno zaštićeni dok traje nestašica.
Trenutno jedino osoblje može biti u kontaktu sa pacijentima, a pri tom se strogo vodi računa o zaštiti.
– I u ovom slučaju smo sproveli sve mere predostrožnosti, obavezno je čišćenje obuće, tako da je obezbeđen otirač koji je natoljen dezinfekcionim sredstvom. Pobrinuli smo se da odela u kojim radnici dođu nemaju dodira sa odelom u kome rade. Tako da se maksimalno brinemo i radimo sve što je u našoj moći kako bi sproveli mere – izjavila je Živka Horvat.

SMANJEN STRUČNI KADAR
Česta je praksa da je u privatnim domovima za smeštaj starijih lica honorarno zaposleno osoblje koje istovremeno radi u bolnici. Ministarstvo je na vreme prepoznalo ovaj problem i naložilo da takve osobe ne smeju biti u kontaktu sa korisnicima ovih ustanova, pa su one u kratkom roku udaljene, a njihov radni odnos biće prekinut do prestanka opasnosti od širenja virusa.
– Ovo bi mogao biti veliki problem za neke ustanove, jer bi se javio manjak stručnog osoblja. Na našu sreću, mi imamo dovoljno radnika, tako da smo uspeli da se organizujemo da sve funkcioniše kako je propisano. U vanrednoj situaciji najvažnije je da svi ostanemo zdravi – rekla je vlasnica „Naninih konaka”.

  • DEZINFEKCIJA DOMOVA
    Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo” izvršilo je dezinfekciju domova za stara i odrasla lica. Obuhvaćene su: pristupne i dvorišne staze, otvorene terase za boravak korisnika doma, ulazna vrata i kapije. Dezinfikovani su sledeći domovi za stare: Gerontološki centar u Principovoj, Dom Snežane Kapra Jankov u Miletićevoj, Domski smeštaj Starčević u Cara Dušana, „Fortres vita” u Prizrenskoj, Dom „Đekić” u Ljubice Odadžić, „Nera” u Dragutinovačkog odreda, „Nanini konaci” u ulici Laze Nikina i dom u Melencima, u Braće Barnić – „Staro zabavište”.

 

  • NOVA UREDBA U SLUČAJU ZARAZE
    Najnovijom uredbom Vlade Republike Srbije od pre nekoliko dana, doneta je odluka o postupanju institucija za smeštaj starih lica u slučaju pojave korona virusa. U toj situaciji oboleli se odmah mora uputiti na lečenje u zdravstvenu ustanovu koja je određena za prijem i zbrinjavanje tih lica, pod uslovima i na način kojim se sprečava prenošenje zaraznih bolesti. Ostali korisnici, kao i zaposleni ostaju u okviru ustanove, u izolaciji 14 dana. U ovom slučaju direktori ustanova dužni su da zaposlenima i radno angažovanima, tokom trajanja izolacije obezbede poštovanje radnog vremena, dnevnog i nedeljnog odmora, u skladu sa zakonom, kao i da istaknu raspored radnog vremena. Takođe, radnicima i zaposlenima moraju se obezbediti tri obrok dnevno, bez naknade, kao i da za vreme odmora borave odvojeno od korisnika, tokom trajanja izolacije.

J. Šormaz