VAŽAN KULTURNI DOGAĐAJ U GRADU: Predstavljen katalog spomen kuće Slavka Županskog i film o Dragiši Brašovanu

U kući advokata dr Slavka Županskog, prvog predsednika Srpskog narodnog odbora u tadašnjem Bečkereku, danas je javnosti predstavljeno zaista izuzetno izdanje – Katalog spomen kuće doktora Župaskog. Publikacija sadrži najvrednije podatke o znamenitoj srpskoj građanskoj porodici Županski i kući u kojoj su živeli u Svetosavskoj ulici. Spada u niz građevina koje je projektovao jedan od najznamenijtijih srpskih arhitekata tog doba – Dragiša Brašovan, koji je bio rođeni brat Anice Brašovan – supruge doktora Slavka Županskog.

Autori kataloga su: Dejan Vorgić, istoričar umetnosti, Vladislava Ignjatov, istoričarka-kustoskinja, i Bojana Petraš, diplomirana filološkinja-bibliotekrka zaposleni u Narodnom muzeju, Bojan Kojičić, istoričar umetnosti – konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a recenzent je dr Filip Krčmar, istoričar Istorijskog arhiva. Izdavač je Narodni muzej Zrenjanin. Ovaj projekat ujedinio je tri najeminentnije ustanove kulture kako bi kuća dr Slavka Županskog dobila potpunu zaštitu, a pre svega mesto na kulturnoj i društvenoj mapi Grada.

Kako je istakao istoričar umetnosti Dejan Vorgić, na ovaj način učinjen je pokušaj da se doprinese očuvanju kako ličnosti doktora Slavka Županskog tako i arhitekte Brašovana. Podsetio je da je grad Zrenjanin otkupio kuću od praunuke doktora Županskog, Bojane Ličanin, i da je deo posla na kompletnoj konzervaciji kuće započet. Međutim, treba još dosta ulaganja.

Deo kuće preuređuje se u izložbeni depandans, koji će biti dostupan zainteresovanim posetiocima – od proleća 2020. Kuća neće biti stalni muzejski prostor, već se se otvarati po potrebi uz stručno vođenje. Takođe, u sklopu priče o porodici Županski, prikazan je i deo filma o arhitekti Brašovanu i zgradama u Gradu na Begeju koje je projektovao i čiju je izgradnju nadgledao.

M. Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)