VAZNESENJE GOSPODNJE- SPASOVDAN: Svečano obeležena hramovna slava na „Bagljašu”

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznat kao Četrdesetnica ili Spasovdan, a praznuje se četrdeset dana nakon Vaskrsenja.

U zrenjaninskom naselju „Bagljaš” ovo je slava hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista gde je Svetu liturgiju služio episkop banatski Nikanor, uz prisustvo mnogobrojnog sveštenstva iz eparhije. Kako običaji nalažu, nakon liturgije obavljeno je i rezanje slavskog kolača.
Kum slave, koja se ove godine održava u nešto izmenjenim okolnostima i uz ograničenje broja prisutnih, bio je gradonačelnik Čedomir Janjić, a svečanosti su prisustvovali i njegovi saradnici. Kumstvo za narednu godinu Janjić je predao zameniku Saši Santovcu.

Gradonačelnik je najavio i radove na uređenju prostora oko hrama, ali i centralnog dela naselja „Bagljaš”.
– Svake godine, u skladu s mogućnostima, ovaj hram se uređuje i dovršava, sada to već deluje reprezentativno, a uskoro će početi i radovi na popločavanju okolnog prostora. Želimo da hram u potpunosti bude u funkciji, jer građani ovog dela Zrenjanina, a ima ih više od 20 hiljada, zaslužuju jedan ovakav verski objekat. Podsetiću još jednom da je, nakon više od dva veka, ovo prvi novi hram u gradu podignut iz temelja i na to možemo biti ponosni – istakao je gradonačelnik i dodao

da je u planu i rekonstrukcija kompletnog trotoara na Bulevaru Veljka Vlahovića, od nadvožnjaka do Stražilovske ulice, a u planu je takođe i izgradnja kružne raskrsnice, umesto semafora.
Prazničnu besedu održao je jerej Miodrag Stanojević, a prisutne vernike, sve dobrotvore i darodavce pozdravio je starešina hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista, protonamesnik Slobodan Čestić.
Odlukom saveta obe mesne zajednice „Bagljaš” – „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković” – Vaznesenje Gospodnje ustanovljeno je kao zajednička slava celokupnog naselja „Bagljaš”. U skladu s tim doneta je i odluka da se svake godine zaslužnim kolektivima i pojedincima dodeljuju plakete kao doprinos za afirmaciju i razvoj tog najvećeg zrenjaninskog naselja. Ove godine priznanja su zaslužili članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, naša sugrađanka Milica Dosković, organizacija Crvenog krsta Zrenjanin, Kancelarija za mlade grada Zrenjanina i preduzeće „Bomist”.
Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja je počela dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu 2015. godine. Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića.

M.Ml

Foto: Kabinet gradonačelnika