VEČERAS NA „JUTJUBU” SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA: „Oda radosti“, nastupaju i Zrenjaninci

Na „Jutjub“ kanalu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu večeras u 20.30 časova biće emitovan prvi međunarodni onlajn koncert, pod nazivom „Distan Together“ ili „Distancirani zajedno“. Učesnici su  članovi Orkestra i Opere  ove pozorišne kuće i orkestri i horovi iz Turske, Italije i Kine.

U Orkestru i Horu Opere SNP-a su već niz godina zaposleni i muzičari i horisti iz Zrenjanina.

– Posle planetarnog uspeha videa „Bella Ciao”, koji su članovi orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta snimili kao znak podrške kolegama, ali i svima koji su na svojim radnim mestima u vreme pandemije, dobili smo pregršt poruka zahvalnosti i ponuda za saradnju iz celog sveta. To je prvi međunarodni projekat ove vrste, čiji je inicijator Opera SNP-a  – kaže za „Zrenjanin“ Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Slušaćemo „Odu radosti“ Ludviga van Betovena, čiju 250. godišnjicu rođenja svet obeležava ove godine.

Članovi Orkestra i Hora Srpskog narodnog pozorišta, pod upravom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, zajedno sa horovima iz više gradova u Kini, „Samsun Devlet“ opere i baleta iz Turske i „Benveneto“ filharmonije iz Italije će, izvešće „Odu radosti“ iz svojih domova.

Niko od nas nije ovako nešto doživeo ranije – izjavio je za medije maestro Andrea Sollinas.

– U ovom trenutku tišine, verujem da ponovo otkrivamo vrednost umetnosti, od literature do slikarstva i muzike: muzeji se otvaraju digitalno, lakše su nam dostupne biblioteke, pozorišta stavljaju svoje predstave onlajn. Sada koristimo tehnologiju kako bismo doprli do svih onih koji se osećaju sami i istovremeno pružimo podršku onima koji su radili za nas.

Branka Jajić

foto: pixabay