VEČERAS U ZRENJANINSKOM MUZEJU: Umetnošću protiv granica

Izložba „Umetnošću protiv granica – participacija korisnika Gerontološkog centra kroz radionice i izložbu“ otvorena je večeras u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Ovom izložbom se završava projekat u kojem su učestvovali Gerontološki centar Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin, a prethodili su joj etnološko predavanje i šest kreativnih radionica.

Ideja je, kako ističu organizatori, participacija starih lica, osoba s invaliditetom i ostalih socijalno isključenih grupa koja se izražava i realizuje kroz kreativne radionice i izložbu.

Izloženo je više od 70 vizuelnih i taktilnih radova desetak učesnika radionice koju je, u prostorijama Gerontološkog centra, vodio mr Milan Grahovac, akademski slikar i kustos zrenjaninsakog Muzeja. Zamisao projekta jeste rad u kome su osmišljavane slobodne forme umetničkog izraza.

Na izložbi se mogu videti dva izraza, jedan koji su učesnici radili ranije i drugi – rađen na radionici, s novim nadahnućem i inspiracijom. Rezultat je novo tumačenje radova i njihova upotrebna vrednost kao umetničke terapije.

Izložbu prati i katalog na Brajevom pismu. Autorka projekta je Ksenija Mihić, etnološkinja-antropološkinja, kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Postavka će biti u Muzeju do kraja januara 2018. godine.

B.Jajić