VIKEND NASELJE: NEDAVNO JE NIKLA HALA, A SADA SU DOPREMLjENI I KONTEJNERI ZA RADNIKE

Inspekcija bila na terenu

Kraj objekta nalik na halu, koji je pre nekoliko meseci podignut u vikend naselju kod etno-sela „Tiganjica”, sada su postavljeni građevinski kontejneri. Ovakvi objekti nisu predviđeni na lokaciji koja spada u zonu kuća za odmor, prema Prostornom planu Grada Zrenjanina. Da li su pomenuta zdanja legalno podignuta, odlučiće gradska građevinska inspekcija, koja je nedavno bila u kontroli ove parcele.
Kako je „Zrenjanin” pisao krajem februara, u jesen prošle godine mir vikend naselja kraj perleskog puta narušilo je dvadesetak radnika koji su raskrčili stabla šljiva i podigli objekat nalik na halu. Jedan od vlasnika vikendice iz ovog naselja javio je našem listu da su u pitanju radnici iz Kine koji su na ovoj lokaciji kupili parcelu, te da iz hale povremeno dopiru zvuci čekića i brusilica.
Međutim, nedavno su na ovaj plac istovareni kontejneri, sasvim vidljivi sa perleskog puta. Zbog toga je građevinskoj inspekciji Grada podneta anonimna prijava.
– Podignut je objekat – hala visine oko 10 metara, u kojoj se obavljaju bravarskozanatski radovi od svitanja do mraka. U prethodnih nekoliko dana na istoj lokaciji dostavljeno je oko 20 kontejnera za život i boravak radnika. Na pomenutoj parceli i u celoj vikend zoni nema minimalnih uslova za život, rad i boravak radnika. Ne postoje tekuća voda i vodovodna instalacija, nema kanalizacije niti odgovarajućih električnih instalacija za veliki broj ljudi. Pre 30–40 godina, vikendaši su svojim ličnim sredstvima i doprinosom postavili trafo-stanicu za svoje potrebe – navodi se, između ostalog, u prijavi inspekciji od 8. aprila.
Kako su iz gradskog Odeljenja inspekcija potvrdili za „Zrenjanin”, inspekcija je izlazila na lice mesta (na pomenutu parcelu u vikend naselju), i postupanje u ovompredmetu je u toku.

  • ZONA KUĆA ZA ODMOR
    Vikend naselje kraj perlskog puta pripada zoni kuća za odmor, prema Prostornom planu Grada Zrenjanina. Ovaj akt propisuje da je na takvim lokacijama dozvoljeno da se grade kuće za odmor, zatim da se dograđuju postojeći objekti, kao i da se rekonstruišu ili adaptiraju bunari, poljski toaleti, ostave za smeštaj voća. O halama nema reči. Osim toga, u zonama kuća za odmor moguće je graditi i turističke, kao i objekte za sport i rekreaciju. Prostornim planom takođe je predviđeno da se u gradnji koriste tradicionalni materijali ovog podneblja, poput opeke.

M. Maričić