VLASNIK „DIJAMANTA” „POD LUPOM” NADLEŽNIH U HRVATSKOJ, U ULJARI STANJE REDOVNO

Fabrika dobija nov pogon

Prošle nedelje je jedna od glavnih tema u hrvatskim medijima bila da je privatni investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi od ruske „Sberbanke” kupio 43,4 odsto udela u „Fortenova grupi”, u čijem je vlasništvu i „Dijamant”. Međutim, nadležni u Hrvatskoj poručuju da ova transakcija nije zakonita. I zrenjaninska uljara ističe da nema romena u vlasničkoj strukturi „Fortenove”. Dodaju i da se njihovo poslovanje odvija normalno i u skladu sa zacrtanim ciljevima.
Podsetimo, „Fortenova” je nastala 2019. godine restrukturiranjem posrnulog koncerna „Agrokor” Ivice Todorića. Poverioci i dobavljači „Agrokora” postigli su tada dogovor i preduzeće opterećeno velikim dugovanjima preuzeli su pod novim imenom „Fortenova”. Konkretno, svoja potraživanja su pretvorili u udele u novom koncernu.

„Fortenova” je tada registrovana u Holandiji. Upravo na ovu činjenicu pozivaju se nadležni u Hrvatskoj. Državni sekretar u tamošnjem Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Frano Matušić saopštio je da su iz holandskih institucija dobili informacije da nikakvo odobrenje za prodaju u „Fortenovi” nije bilo ni traženo niti izdato.
– Dakle, u ovom trenutku sasvim sigurno možemo reći da nije reč o zakonitom postupku i da neće biti preneta vlasnička prava – izjavio je Matušić, prenose hrvatski mediji. On je takođe poručio da je vrlo moguće da je reč o pokušaju izbegavanja sankcija prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, te da zatvorske kazne slede učesnicima ovog posla.
Od ove kupovine se ogradio i izvršni direktor „Fortenova grupe” Fabris Peruško. On je u dnevniku Hrvatske radio-televizije (HRT) naglasio da „Fortenova” nije učestvovala u pregovorima oko toga, nego je arapski investitor zapravo kupio fabriku koja ima sedište u Moskvi, a koja poseduje udeo u „Fortenovi”. Poručio je da je promena vlasništva u Moskvi legalna, ali da raspolaganje imovinom toga društva unutar Evropske unije nije moguće.
– Mi u svom registru i dalje imamo „Sberbanku” kao suvlasnika. Njihovi udeli su blokirani, a što se tiče evropskog prava transakcija nije sprovedena – kazao je Peruško.

Takođe je poručio da „Fortenova grupa” uspešno posluje još od početka uvođenja sankcija Rusiji.
– Do kraja avgusta smo ostvarili više od 3,5 milijardi evra prometa. Godinu planiramo završiti sa rekordnom operativnom dobiti – naveo je on za HRT.
Slična je poruka i „Dijamanta”.
– U 2021. je u naš pogon investirano 4 miliona evra, a u ovoj godini 9,2 miliona. Deo toga se odnosi na kapitalno ulaganje od 32,6 miliona evra, što je najveća pojedinačna investicija „Fortenova grupe”. Naša kompanija će time dobiti novi pogon za primarnu preradu suncokretovog zrna, kao i ekstrakciju sirovog ulja kapaciteta 1.200 tona po danu – navode u uljari. Ističu da će to biti realizovano u naredne dve godine.
Kako je pokazala nedavna analiza „Zrenjanina”, „Dijamant” je lane uvećao svoje prihode za 51,8 odsto. To su najviše ostvarili prodajom rafinisanih i sirovih ulja. Osim toga, dobrom poslovanju uljara doprinela je i povoljna otkupna cena suncokreta.
Podsećamo, „Fortenova” je prošle godine u Srbiji kažnjena sa 8,8 miliona dinara zbog neprijavljene koncentracije na tržištu, kada je preuzela vlasništvo nad 21 firmom nekadašnjeg „Agrokora”, među kojima je bio i „Dijamant”.

M. Maričić

  • GIGANTSKI KONCERN
    „Fortenova” posluje na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije i zapošljava više od 45.000 ljudi. Ključne delatnosti su im maloprodaja, proizvodnja pića, jestivih ulja, svežeg mesa i mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda, te poljoprivredna proizvodnja. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, iako opterećena sa 1,5 milijardi evra kredita, „Fortenova” posluje pozitivno i uredno vraća rate duga. Dosad su bila dva propala pokušaja da se kupi udeo „Sberbanke” u „Fortenovi” – od strane hrvatskih penzijskih fondova i mađarskog investicionog fonda „Indotek”. Suvlasnici „Fortenove”, osim „Sberbanke”, jesu i firma „Open pas” koju predvodi hrvatski biznismen Pavao Vujnovac, kao i ruska banka VTB, izjavio je Fabris Peruško.