VUKSAN KNEŽEVIĆ, DOBITNIK „ZLATNE ZNAČKE” KULTURNO-PROSVETNE ZAJEDNICE SRBIJE

Godine nisu prepreka

„Zlatna značka” je priznanje za koje ne mogu da kažem da će da mi bude podsticaj za dalje stvaralaštvo – već sam blizu 90. godini, ali mi je veoma značajna nakon golgote koju sam preživeo i nedaća koje sam doživeo

Za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos širenju kulture naroda i narodnosti Srbije – napisano je u obrazloženju „Zlatne značke” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije koja je dodeljena književniku Vuksanu Kneževiću. Priznanje su ove godine dobila 52 kulturna delatnika, a dobitnicima je uručeno 1.oktobra na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Vuksan Knežević je nagradu primio u prisustvu porodice – supruge Anđelije i unuka Marije i Taše, a na svečanost je stigao i sin Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Republike Srbije.
„Zlatnu značku” dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednici Srbije – ustanova od nacionalnog značaja, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije. Među dobitnicima su istaknuti umetnici, profesori, akademici, doktori nauka i kulturni aktivisti iz dijaspore.
Žiri je sve odluke doneo jednoglasno, a u njemu su bili prof. Milovan Vitezović, književnik – predsenik, i čalanovi Marija Bišof, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Olga Milojević, menadžer u kulturi i Živorad Žika Ajdačić, reditelj.
– „Zlatna značka” je priznanje za koje ne mogu da kažem da će da mi bude podsticaj za dalje stvaralaštvo – već sam blizu 90. godini, ali mi je veoma značajna nakon golgote koju sam preživeo i nedaća koje sam doživeo, i dolazi kao kruna moga dosadašnjeg rada u obrazovanju i kulturi – kaže za „Zrenjanin” Vuksan Knežević.
– Pogotovo mi je značajna jer se dodeljuje za ukupan doprinos u dosadašnjoj delatnosti. Dva puta su me predlagali za nagardu Grada Zrenjanina, ali je nikada nisam dobio, mada je predlog stigao iz Matice srpske i Izdavačke kuće „Agora”.
Vuksan Knežević je autor 17 stručnih radova u oblasti obrazovanja i kulture, napisao je 15 knjiga, od kojih su 12 romani, mahom golootočke tematike i na jedinstven način čuvaju kulturu sećanja na pakao koji je autor proživljavao na Golom otoku.
Nakon svake napisane knjige, kako je govorio, nije imao posebnu nameru da piše dalje, ali je, zahvaljujući entuzijazmu i volji, uvek nastavljao. Tako je sada u štampi njegova 17. knjiga, objaviće je Izdavačka kuća „Agora” i zrenjaninska Narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”. Naslovljena je „Amnezija”.
Inače, „Zlatnu značku” su dobili, između ostalih, Milena Božović Manić, novinar RTS, Violeta Dimitrić, novinarka i književnica, Jelena Đorđević Popović, novinarka i voditeljka RTS, Bojan Zulfikarpašić, džez pijanista, Nenad Milenković, kulturolog i osnivač Međunarodnog festivala drama i serija (FEDIS), Milica Kralj, književnica, Goran Kiković, istoričar, Nataša Ilić Jovanović, autorka i urednica kultne emisije „Neka pesma kaže” Radio televizije Vojvodine, prof. Petar Stanojlović, filmski i TV reditelj, Slavica Štrljić, balerina, Maša Dakić iz Njujorka (SAD) i drugi kulturni stvaraoci „koji potvrđuju jedinstven kulturni i duhovni prostor svih kompatriota širom regiona”.
Na svečanosti prilikom uručenja, u kulturno-umetničkom programu su učestvovali Vesna Dimić, dugogodišnja vokalna solistkinja Radio Beograda, dr Dušan Jovanović i Miroljub Mića Janković, nekadašnji šef narodnog orkestra RTV Novi Sad.

Branka Jajić