ZABELEŽENO U ČENTI, MESTU KOJE SE NALAZI IZMEĐU DVA GRADA, OVIH MARTOVSKIH DANA

Pripadaju i Zrenjaninu i Beogradu a imaju svoje planove

  • Prema Zrenjaninu dnevno saobraćaju tri, a prema glavnom gradu 11 linija autobusa

Odavno se za Čentu vezuje njen specifični položaj između Zrenjanina, sedišta lokalne samouprave i glavog grada – Beograda. O tome govori i činjenica da dnevno prema gradu, sedištu Okruga ima tri, a prema prestonici čak 11 polazaka autobusa.
– Broj stanovnika Čente je „na papiru” oko 3.100, a u mestu živi skoro 4.500 ljudi. Više od hiljadu ljudi faktički živi ovde, a prijavljeni su u Beogradu, gde mahom i rade. Ukupno blizu 500 stanovnika ima prihode koji potiču van poljoprivrede, radom u industriji, zanatstvu i javnim službama u Zrenjaninu, Beogradu, a i ovde u Čenti – kaže na početku razgovora predsenik Saveta Mesne zajednice Stevica Štetin.
Od firmi koje uspešno posluju u Čenti, Štetin osim Zamljoradnička zadruge „Banat” i privatnih firmi NIT (mešaonica stočne hrane), „Beta” Jovana Gavrilovića, (pakovanje praškastih proizvoda), ne treba zaboraviti na uglednog privrednika Miodraga Zarića, Beograđanina koji je pre više decenija počeo posao sa industrijskom preumatikom u Čenti, a kasnije se afirmisao kao osnivač Specijalne bolnice za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, poznate po uspešnom lečenju najtežih bolesti i komplikovanih rana. Tu je i Milan Rošulj, vlasnik privatnog preduzeća „Fild” koje proizvodi nadgradnju za teške teretne kamione najpoznatijih svetskih kompanija.
– Kada govorimo o svakodnevnim komunalnim problemima, nema mnogo novosti. Vodosnabdevanje bi trebalo da bude bolje, samodoprinos koji je istekao 2010. godine nismo uspeli da produžimo, tako da je priprema povoljne klime za novi pokušaj glavna preokupacija nas u Savetu Mesne zajednice. Problem nastao dužom bolešću komunalnog radnika ćemo, posle velikih napora, uskoro rešiti.
Od društvenih organizacija, prema rečima Štetina pohvale zaslužuje Dobrovoljno vatrogasno društvo koje okuplja oko 100 članova među kojima je tridesetak aktivnih. Vodi ga Milorad Mlađanov, a ono što im nedostaje jeste grejni prostor za smeštaj vozila zimi.
Lovačko društvo „Čenta” sa 40-ak aktivnih članova, pod vođstvom predsednika Aleksandra Mirkova, imalo je protekle zime obilje aktivnosti na učuvanju faune u okolini koju čine divlje svinje, jeleni i fazani.
FOLKLORCI U „ŽIKINOJ ŠARENICI”
U selu uspešno deluje Kulturno-umetničko društvo „Čenta”, osnovano pre 10 godina. U „Žikinoj šarenici”, u nedelju, 19. marta, moći će da ih vide gledaoci ove popularne emisije.
KUD „Čenta” okuplja 120 mladih, od predškolskog do uzrasta od 20 godina, podeljenih u četiri grupe. Predsednik je Milutin Janošev, a koreorgaf Mladen Pavlović.

M. Stojin