ZAMENIK GRADONAČELNIKA SAŠA SANTOVAC O STANOGRADNJI I NOVIM LOKACIJAMA

Sve više prostora za porodice

Svedoci smo da se izgled našeg grada svakodnevno menja. Stari, dotrajali objekti se ruše, a zamenjuju ih novi. Trend ubrzane stanogradnje pripisuje se sve većem broju investitora, ali i osluškivanju potreba sugrađana. To je i jedan od razloga zašto je na poslednjem skupštinskom zasedanju usvojen Predlog programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada za 2022. Njime je predviđeno da se na nekoliko lokacija u gradu, ali i u naseljenim mestima izgrade novi objekti namenjeni pre svega porodičnom stanovanju. Na ovu temu razgovarali smo sa Sašom Santovcem, zamenikom gradonačelnika. Prema njegovim rečima, lokalna samouprava je prvi put ove godine, raspisala javni oglas o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta koji je otvoren do 16. maja.

PRODAJA GRADSKOG ZEMLJIŠTA
– Ponudili smo 13 novih parcela, na osam različitih lokacija u gradu i izvan njega. Posebnost ove ponude ogleda se u tome što smo se ovoga puta fokusirali na prodaju zemljišta koje je planskim dokumentima predviđeno za namenu porodičnog stanovanja. Ideja o ovakvoj ponudi proizišla je zbog pokazatelja da je izgradnja porodično-stambenih objekata u našem gradu u porastu te da je prošle godine izdato 72 građevinske dozvole samo za ovu vrstu objekata – objasnio je Santovac.
Prema njegovim rečima ove godine je odlučeno i da se oživi lokalitet u Igmanskoj, sa ponudom četiri parcele prosečne površine oko 650 metara kvadratnih, sa širinom uličnog fronta oko 13 metara. Nalaze se blizu raskrsnice ulica Igmanske, Dr Tihomira Ostojića i Franje Kluza i predstavljaju zanimnjivo mesto za planiranje i izgradnju porodično-stambenog objekta sa pratećim sadržajima.
Iz oglasa se vidi da je u ponudi i veća parcela od 10 ari na adresi Patrijarha Pavla, a koja izlazi na ulicu Veselina Masleše. Prednost je što je blizu centra i u mirnom kraju grada.
Na Zelenom polju, ovog puta, preko oglasa, u ponudi su četiri građevinske parcele na različitim lokacijama i to u Kajmakčalanskoj, Bagremovoj i Nade Dimić. Površine se kreću od 260 do 445 metara kvadratnih.
– Dosadašnja praksa je pokazala da je zainteresovanost za parcele u ovom delu grada konstantna, te da za njih uvek ima ponuda. Već nekoliko poslednjih oglasa imamo i po koju parcelu u Čenti. Ovo je treća koju nudimo na toj teritoriji. Pokazalo se da je ovaj lokalitet vrlo zanimljiv Beograđanima, jer se nalazi u miranom kraju, na obodu naseljenog mesta – rekao je naš sagovornik.

SVE VEĆI IZBOR
Parcela sa najvećom površinom u oglasu, od 742 metara kvadratna, nalazi se u ulici Dr Laze Kostića u blizini Šećeranskog parka. Budući da je oglas već u toku, napominje Santovac, do sada se pokazalo da najviše interesovanje vlada za parcele na adresi Majora Gavrilovića, a kojih je tri u ponudi. Pravilnog su oblika, u blizini centra i prosečne površine oko pet ari, uličnog fronta približno 13 i dubine oko 37 metara. U neposrednoj blizini se nalazi Begej i velika zelena površina.
S obzirom na to da su sve pomenute lokacije u zoni stanovanja, naglašava zamenik gradonačelnika, nije dozvoljena izgradnja industrijskih proizvodnih objekata, limarskih i autolimarskih radionica, farbara, drvara, novih stanica za snabdevanje drumskih vozila pogonskim gorivom, otvorenih skladišta, skladišta sekundarnih sirovina i objekata koji mogu ugroziti osnovnu namenu stanovanja po pitanju aerozagađenja, buke, komunikacija i slično.

Maksimalna spratnost objekata koja se može postići je prizemlje, sprat i potkrovlje. Stepen izgrađenosti do koje najviše investitor može zauzeti parcelu iznosi 60 odsto.
– Poslednjih nekoliko godina je Zrenjanin doživeo procvat u oblasti stanogradnje, i ovakvom ponudom želeli smo da i mi ponudimo zemljište pogodno za gradnju porodično-stambenih objekata, i da potencijalnim investitorima damo veći izbor parcela. Naglasio bih samo da je maksimalan rok za izgradnju parcela kupljenih na našim oglasima do 5 godina, te molimo buduće investitore, kao i one koji su ranije kupili parcele od nas, da ispoštuju rokove – poručio je Saša Santovac.

IZMENE PLANOVA
Ubrzana stanogradnja dovodi do toga da se često menjaju i urbanistički planovi. Kada je reč o ovim važnim dokumentima, sve se mora raditi uz mišljenje i konsultaciju struke. Naš sagovornik kaže da potrebe za izmenama Plana generalne regulacije nastaju kao posledica zakonskih regulativa.
Tako se, dodao je Santovac, izmena PGR „Centar” odnosi na usklađivanje mera zaštite kulturnog nasleđa sa Odlukom kojom je postojeća zona zaštite starog jezgra proširena na prostor šireg gradskog jezgra. Još jedan od primera osluškivanja potreba Zrenjaninaca je naselje Putnikovo gde je postojala potreba za vrtićem.
Trenutno se, prema Santovčevim rečima, razmatra mogućnost izgradnje novih prostora za Predškolsku ustanovu u delovima grada u kojima je primetan značajan porast stanogradnje i broja stanovnika. Osim vrtića, vodi se računa i o potrebi izgradnje objekata za sport i rekreaciju, razvoju saobraćajne i druge infrastrukture, kao i ostalih sadržaja koji omogućavaju povoljnije uslove za život i rad.

Miroslava Malbaški

  • 20 GODINA SE ČEKA NA IZGRADNJU PUTA
    – Kada govorimo o delu „Bolnici – Berbersko” želja nam je bila da uradimo kompletno snimanje Igmanske ulice kako bismo u narednoj godini konačno omogućili izgradnju puta. To je obećavano 20 godina unazad, ali tada, kao i sad, ne postoji mogućnost realizacije plana jer su tu privatne parcele. Snimanje je izvršeno kako bi se mogla uraditi eksproprijacija, zatim i projektovanje novog puta – objasnio je Santovac

 

  • BAGLJAŠ DOBIJA NOVE SPORTSKE OBJEKTE
    Plan generalne regulacije „Bagljaša” omogućio je gradnju i proširenje tržnog centra „Big” za šta je postojala potreba i predlog investitora. U zoni višeporodičnog stanovanja gradiće se novi stambeni i poslovni objekti kako bi se omogućili bolji i kvalitetniji uslovi života stanovnika. Santovac je rekao i da su u planu novi sportski objekti, jer je Bagljaš deo grada sa najgušćom naseljenošću i nedovoljno terena.