Zašto sistem proganja dr Omaljev?

Piše: Dalibor Bubnjević

 

Biti lekar – nije profesija, već način života! Navedenu krilaticu često ćete čuti od studenata medicine. Najpre sam smatrao da je u pitanju tendenciozan stav, ali sam vremenom shvatio da u navedenoj rečenici nema preterivanja.
Dr Ružica Omaljev, specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici, verovatno i dalje deli isto ovo mišljenje o profesiji kojoj je život posvetila. Međutim, razlikuje se od ostalih kolega po tome što trpi sistemske pritiske, ali je oni nisu demotivisali!
Dr Omaljev je ceo radni vek angažovana u državnom sistemu zdravstvene zaštite. Dakle, nikada nije pacijentkinje odbijala da pregleda, niti ih je slala u privatnu praksu. Za razliku od nekih lekara, humanitarnu pomoć nije koristila za razvijanje sopstvenog biznisa.
Kako je društvo odreagovalo na požrtvovanost pomenute mlade doktorke? Da li je dobila neko priznanje (zahvalnost) za savestan rad? Možda ju je poslodavac materijalno stimulisao? Odgovori na sva ta pitanja su negativni. Dr Ružica Omaljev, umesto da se usavršava u inostranstvu i potom primenjuje stečena znanja u Srbiji, vreme provodi po sudnicama. Sistem joj se odužio time što je proganja i nastoji da je unizi kao čoveka i lekara!
Ako i dr Omaljev napusti Zrenjanin, ko će lečiti naše majke, sestre…