ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE RUMUNIJA – SRBIJA: Pozitivni efekti zajedničke saradnje

„Integralni pristup meteorološkim uslovima koji utiču na migraciju insekata u Srednjobanatskom okrugu i Okrugu Timiša“ (engl: „Integrated management of relationship climate – insect migration in Srednjebanatski district and Timis county“, skraćeno „CLINSIM“) ulazi u završnu fazu. Finalna konferencija održana je u gradskoj kući, a sprovode ga Grad Zrenjanin i stručnjaci sa Politehničkog Univerziteta u Temišvaru u okviru programa prekogranične saradnje Interreg -IPA CBC Romania- Serbia.

Na konferenciji su na značaj ovih aktivnosti i očuvanje životne sredine ukazali zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kao i Anka Lolesku, izvršni direktor BRCT Temišvar, te Nicolae Lontis projekt menadžer B1, koji su se obratili putem video linka .

Govorili su i Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe, koja je prezentovala realizovane aktivnosti, kao i  Kristina Salapura, projekt menadžer lider partnera.

Parađenović je objasnila da su se, sprovodeći ovaj program, pratili različiti parametari migracije insekata na pograničnom području, sa obe strane granice.

Zamenik Saša Santovac zahvalio je predstavnicima programa Interreg i partnerima na projektu na poverenju i saradnji.

– U okviru ovog projekta, čija je ukupna vrednost preko 437.203 evra, od čega je grad dobio 224.918 evra. U pograničnom području na teritoriji Srednjobantskog okruga postavio deset meteoroloških stanica feromonske klopke i feromone. Nabavljena je mobilna laboratorija za analizu zemljišta, IT oprema, održan je trening za proizvođače iz Srbije i Rumunije na temu upotrebe meteoroloških stanica, održana je takođe naučna konferencija gde su predstavljeni radovi stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine – rekao je Santovac i izrazio uverenje da nas u narednom periodu očekuje još ovakvih projekata.

L.Z.

Foto: zrenjanin.rs